Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Bouw steeds minder aantrekkelijk voor scholieren

Net vóór de aftrap van het nieuwe schooljaar, maakt Bouwunie een stand van zaken op over het bouwonderwijs. Het voorbije schooljaar daalde het aantal leerlingen in de derde graad van het bouwonderwijs met 168 ofwel 2,4%. “Dat lijkt niet veel, maar het aantal is al enkele jaren lang in vrije val. Wat natuurlijk gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt, want het zijn de derdejaars die zouden moeten doorstromen”, verduidelijkt Bouwunie. Zo telt het voltijds derdegraads bouwonderwijs in vergelijking met schooljaar 2017-2018 al 14,6% minder leerlingen, ofwel ruim 1.000. 

Bouw steeds minder aantrekkelijk voor scholieren
industrieblick - stock.adobe.com
“De volgende officiële telling gebeurt pas op 1 februari, maar we houden ons hart nu al vast. Het is in de bouw nu al een groot probleem om personeel te vinden. Twee op de drie werkgevers vinden geen of onvoldoende geschikt personeel. In principe hebben we jaarlijks 20.000 extra mensen nodig. Met een alsmaar dalende instroom van jongeren, is dat zelfs nog meer dan een utopie”, stelt Bouwunie. 
 
Het aantal leerlingen in het duaal leren stijgt wel lichtjes. Bouwunie pleit er daarom voor om het duaal leren te versterken om zo het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. Deze leerlingen verschijnen bovendien sterker aan de start, want ze deden op de werkvloer heel wat ervaring op. Met de imagocampagne De Bouw Kijkt Verder hoopt de bouwsector alvast meer jongeren én hun ouders warm te maken voor een opleiding of job in de bouw. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten