Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Bouwbedrijven en jongeren vinden elkaar niet

51% van de Belgische bouwbedrijven zijn van plan om het komende half jaar mensen aan te werven. Helaas is slechts een kwart van de jongeren geneigd om voor een job in de bouw te kiezen. Volgens BDO is de voornaamste hindernis de misperceptie rond jobzekerheid, carrièremogelijkheden, work-life balance en klimaatimpact.

Ontwerp zonder titel (10)
Adobe Stock

De bouwsector heeft de afgelopen jaren heel wat uitdagingen gekend. Inflatie, problemen in de toeleveringsketen, stijgende financierings- en materiaalkosten en toenemende wet- en regelgeving speelden de bouwbedrijven parten. Op de complexe regelgeving na, stabiliseert dit stilaan en de sector ziet de vraag voor de komende maanden aantrekken. En dus zit ook de vraag naar werknemers in de lift. 51% plant de komende zes maanden aan te werven, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van consultant BDO. “Vooral geschoolde arbeiders, ingenieurs en procurement-profielen zijn broodnodige functies”, vertelt Erik Van den Broeck, Industry lead for Real Estate & Construction bij BDO België. “Maar dat blijkt een grote uitdaging: de helft van de bedrijven zegt dat het bijzonder moeilijk is om geschoolde jonge professionals aan te trekken.

Een betere work-lifebalance

BDO bevroeg jonge studenten over hoe dit komt. “We stelden een mismatch vast tussen jongeren en de bouw. Waar bouwbedrijven voornamelijk denken jongeren over de streep te kunnen trekken op basis van de financiële beloning (50%), is dit in werkelijkheid slechts de vijfde belangrijkste motivatie voor de studenten. Zij willen namelijk vooral een betere work-lifebalance (48%), respect en erkenning voor hun werk (45%) en jobzekerheid (43%).”

Een derde van vacatures raakt niet ingevuld

Jongeren denken bij een job in de bouw vooral aan zwaar fysiek werk (77%), maar associëren dit minder met work-lifebalance (48%), flexibiliteit (47%), positieve impact op klimaat (45%) of aandacht voor wellbeing (40%). 40% van de Belgische studenten gelooft bovendien dat de bouwsector niet meteen de financieel interessantste optie is. Dit resulteert in slechts 28% die een job in de sector interessant vindt. Van de Belgische studenten die de bouw wel overwegen, is liefst 83% enkel geïnteresseerd in een hr, een IT-functie of in een technische rol zoals data-analytics of automation.

Dat ziet ook sectorfederatie Embuild Vlaanderen in haar cijfers: VDAB ontving van augustus 2022 tot juli 2023 maar liefst 22.238 bouwvacatures, waarvan er eind juli nog steeds één derde (6.680) blijft openstaan. Al is er wel een positieve evolutie in de toekomst: jongeren geloven wel dat de bouw in de toekomst aantrekkelijker zal worden als er meer aandacht zal zijn voor groene en energie-efficiënte bouwmaterialen (56%) of meer digitale skills (34%).

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten