Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Bouwbedrijven minder happig om jobstudenten tewerk te stellen

Tijdens de paasvakantie had slechts vier op de tien bouwbedrijven een jobstudent in dienst, blijkt uit een bevraging van Bouwunie. Een derde van de bouwbedrijven zegt nu al zeker tijdens de zomervakantie geen jobstudenten te willen tewerkstellen. “De belangrijkste reden is de te hoge loonkost”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

BKBC - 2024-05-20T111926.950
Adobe Stock

Midden vorig jaar zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen de studentenlonen te verhogen om zo meer studenten te lokken. Daarnaast werd ook afgesproken dat studenten zonder bouwopleiding als jobstudenten in de bouw ingezet kunnen worden aan dezelfde voorwaarden als jobstudenten met een bouwopleiding.

Maar het loonverschil met het verleden is groot. Kreeg een student zonder bouwopleiding vroeger 10,470 euro per uur, dan is dat sinds 1 juli 17,398 euro per uur. Voor studenten met een bouwopleiding steeg het loon van 11,345 euro per uur naar eveneens 17,398 euro per uur. Niet zonder gevolg. De hogere studentenlonen zorgen voor terughoudendheid van de bouwwerkgevers. Omdat onder andere het rendement van een student niet in verhouding staat tot de hogere verloning.

“Bouwunie wil graag, samen met alle sociale partners in de bouw, op korte termijn een oplossing vinden die zowel een competitief studentenloon omvat als een aanvaardbare loonkost voor de werkgever”, aldus Waeytens.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten