Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Bouwunie: laat ook freelancers toe in de bouw

90 procent van de contracten in de privésector zijn vaste contracten. Hiermee staat België aan de top van Europa, aldus Trends. Volgens Bouwunie is dat in de bouwsector niet anders maar is het jammer dat flexijobs onmogelijk blijven.

Ontwerp zonder titel (32)
Adobe Stock

"Onze werkgevers zullen niet zo snel afstappen van de vaste overeenkomsten", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Het aantal goede werknemers blijft namelijk schaars. Maar het zou moeten mogelijk zijn om de groep arbeiders met vaste contracten aan te vullen met freelancers. Vandaag werken steeds meer arbeiders in bijberoep. Zij zijn zelf vragende partij om als freelancer aan de slag te gaan. Maar de wetgever en inspectiediensten reageren verkrampt en beschouwen de freelancer in de bouw snel als schijnzelfstandige. Onterecht".

Freelancer zijn in de bouw biedt heel wat voordelen. Je moet zelf weinig investeringen doen en als werkgever kan je freelancers gericht inzetten. 

Bouwunie betreurt ook dat flexijobs in de bouw niet mogelijk zijn. De federale regering breidde de lijst met sectoren voor flexijobs uit, met de mogelijkheid om beperkende maatregelen in te voeren. Bouwunie had voor deze beperkingen gepleit, net om ervoor te zorgen dat flexijobs mogelijk en haalbaar zouden zijn in de bouw. Tevergeefs.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten