Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Bouwunie wil minder maar gespecialiseerde bouwscholen

Het katholieke onderwijs start een denkoefening om het onderwijs te hertekenen. Voor Bouwunie reden genoeg om het idee van zogenaamde ‘superbouwscholen’ nog eens op tafel te leggen.

Ontwerp zonder titel (85)
Adobe Stock

“Te weinig kinderen en hun ouders kiezen bewust voor een bouwopleiding. Nog te vaak belanden jongeren na een het bekende watervalsysteem”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Om van bouwonderwijs opnieuw een positieve keuze te maken, pleit de bouworganisatie voor minder, maar wel gespecialiseerde bouwscholen. 

“Door de middelen te centraliseren naar enkel superbouwscholen krijg je als vanzelf een hefboom tot meer kwalitatief onderwijs. En verhoog je in één beweging ook de aantrekkelijkheid van dat onderwijs”. 

Volgens Bouwunie levert het systeem van superbouwscholen alleen maar wins op. De scholen en leerlingen in kwestie krijgen meer middelen om te investeren in hedendaagse infrastructuur, je kan het lerarentekort opvangen, de leerling krijgt de beste opleiding én het imago van de bouwsector verbetert. Als afgestudeerde sta je in dat geval ook hoog aangeschreven bij werkgevers.  

Vandaag investeert de bouwsector jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro in het Vlaamse bouwonderwijs. Dat geld gaat naar premies voor leerlingen die bouwonderwijs volgen, naar de lerarenopleidingen en ondersteuning van scholen die bouwvakonderwijsrichtingen organiseren. Het wordt nu verdeeld tussen ruim 200 scholen in Vlaanderen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten