Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Bouwvacatures bereiken ongeziene hoogte

Volgens de jongste gegevens van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) telt de bouwsector op dit moment meer dan 8.900 vacatures. Daarmee bereikt de sector een ongeziene piek. Alleen al in de maand juni zijn er 2.400 vacatures bijgekomen. Die raken bovendien steeds moeilijker ingevuld. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft de sector nood aan werkzoekende professionals uit andere sectoren en andere Europese landen en aan meer jongeren. Die moeten ook een antwoord bieden op de uitstroom van oudere werknemers. 

Bouwvacatures bereiken ongeziene hoogte (1)
Een bijkomend pijnpunt is dat een inhaalbeweging in het secundair bouwonderwijs voorlopig uitblijft. De hogere bouwopleidingen zien het aantal studenten zelfs afnemen. Het aantal duale leerlingen in een bouwopleiding is de voorbije jaren wel behoorlijk gestegen. Bovendien werden vorig jaar opnieuw meer dan 600 bouwbedrijven voor duale trajecten erkend. Volgens de VCB  moet het duaal leren in de bouw veel sterker worden ontplooid in veel meer opleidingen. Het aantal duale leerlingen is vandaag te gering, al doet de sector heel wat inspanningen om dit op de rails te krijgen. Naast het belang van een aantrekkelijk en modern bouwonderwijs dat de recentste technieken en innovaties aanbiedt, rekent de VCB erop dat het voorziene actieplan voor de bouw samen met Vlaams minister van Werk Jo Brouns, wordt opgezet en uitgerold. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten