Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Campagne doet jongeren kiezen voor de elektrotechnische sector

Volta, de paritaire sectororganisatie voor de elektrotechnische sector, voert een campagne die vooral jongeren wil motiveren om te kiezen voor een opleiding en een beroep in de elektriciteitssector. Alleen al om onze laadpalen en warmtepompen te installeren, zijn er de komende vijf jaar meer dan 10.000 extra elektrotechnici nodig.  

Campagne doet jongeren kiezen voor de elektrotechnische sector

Sectorfederatie Volta wil daar iets aan doen. Onder de noemer Elektroclub liet ze anderhalf jaar geleden speels educatief materiaal uitwerken om kinderen tussen 10 en 14 jaar te laten kennismaken met de wondere wereld van elektriciteit. Dat valt in de smaak bij kinderen, leerkrachten en hun ouders. Zo blijkt het escapeboek ‘Shock’ een topper: meer dan 10.000 kinderen probeerden de code te kraken zodat ze zich ‘elektrogenie’ kunnen noemen.

“We kiezen ervoor om te investeren op de lange termijn. Via social media, websites en lesmateriaal wil Volta jongeren maar ook volwassenen aanzetten om te kiezen voor een opleiding en beroep in de elektriciteitssector. De campagne is broodnodig. We hebben meer dan tienduizend extra elektrotechnici nodig om de maatschappelijke doelstellingen rond slim energiebeheer, energietransitie, domotica, IoT, … te halen”, zegt Ewa Bulthez, coördinator Communicatie & Events bij Volta.

Een elektrotechnicus is al lang niet meer degene die enkel draden legt. Denk maar aan domotica, koeltechnieken, beveiligingssystemen, automatisaties, installateurs van zonnepanelen en andere systemen voor hernieuwbare energie en zoveel meer: de beroepsperspectieven zijn enorm. Elektrotechnicus is een beroep met aanzien.

“Met deze campagne roepen we leerlingen, ouders en leerkrachten andermaal op om weg te stappen van het ‘watervaldenken’, het kiezen voor de moeilijkste opleiding ‘en dan zien we wel’. Stimuleer een kind om direct te kiezen voor een richting waarin het zijn of haar talenten en competenties ten volle kan benutten, of dat nu in het aso, tso of bso is. De elektrotechnici van morgen zullen het verschil maken in het welslagen van onze energietransitie. Hen wacht enorme werkzekerheid, jobdiversiteit en doorgroeimogelijkheden”, besluit Volta-directeur Peter Claeys.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten