Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Confederatie Bouw juicht fiscale aanmoediging omscholing toe

De Confederatie Bouw is tevreden dat de Kamercommissie Sociale Zaken het opleidingsbudget, een deel van de arbeidsdeal, heeft goedgekeurd. Wie zijn ontslag krijgt, kan een deel van de ontslagpremie op een fiscaal gunstige manier investeren in omscholing.

Supplier with engineer checking on production in factory
nd3000 - stock.adobe.com

“In de bouw zijn er een pak knelpuntberoepen en de sector telt 16.000 vacatures. Elke aanmoediging tot omscholing is dan positief”, reageert Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Door de regeringsproblemen dreigde de arbeidsdeal, bestaande uit 28 maatregelen om de arbeidsmarkt te dynamiseren, een maat voor niets te worden. Het is dan ook goed dat de Kamercommissie Sociale Zaken zopas het opleidingsbudget goedkeurde. Zo kunnen werknemers die ontslagen werden een deel van hun ontslagpremie op een fiscaal voordelige manier investeren in omscholing. “Hopelijk kan via deze maatregel een deel van de mismatch tussen vraag en aanbod worden weggewerkt”, oppert Robert de Mûelenaere.

De bouwsector smeekt op dit moment om werkkrachten. Heel wat bouwberoepen behoren tot de lijst met knelpuntberoepen. De sector kampt met zowat 16.000 vacatures, een ongezien hoog aantal dat al ettelijke jaren niet meer werd geëvenaard. Omscholing naar één van de bouwberoepen betekent zo goed als werkzekerheid. De Confederatie Bouw is dan ook tevreden dat omscholing nu fiscaal aangemoedigd wordt, want deze maatregel kan al op korte termijn helpen. Toch benadrukt de sectororganisatie dat er nog andere maatregelen nodig zullen zijn om de krapte in de bouw weg te werken, zoals het voort stimuleren van duaal leren en een grondige herwaardering van de bouwopleidingen in het middelbaar onderwijs via een imagocampagne. Dat moet ervoor zorgen dat meer jongeren opnieuw voor een bouwrichting kiezen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten