Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Eén op de drie bouwvakkers in overtreding bij controle

Uit cijfers van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) blijkt dat één op de drie gecontroleerde bouwvakkers vorig jaar tegen de lamp liep. Bij bouwbedrijven die met gedetacheerde werknemers werken, was zelfs de helft van de gecontroleerde bouwarbeiders in overtreding.  Van de gedetacheerde zelfstandigen was vorig jaar 42% eveneens niet in orde. Via detachering kunnen Belgische bedrijven mensen uit andere Europese landen voor maximum twee jaar in dienst nemen, tegen hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden als die van een Belgische werknemer. De Confederatie Bouw dringt aan op de snelle uitvoering van een aantal maatregelen uit het Plan voor Eerlijke Concurrentie.

bouwvakkers

Volgens de Confederatie Bouw is het logisch dat de SIOD vorig jaar meer overtredingen met gedetacheerde werknemers en zelfstandigen noteerde. Het aantal controles werd opgedreven en verstrengd als gevolg van het Plan voor Eerlijke Concurrentie. Verschillende maatregelen van dat Plan om sociale dumping aan te pakken, wachten nog steeds op uitvoering. De sectororganisatie wijst tevens op een dringend nodige juridische verankering van de Construbadge. Ook de verplichte aanwezigheidsregistratie, die nu enkel geldt voor bouwwerven met een waarde van 500.000 € en hoger, moet worden uitgebreid.

“Een doeltreffender beleid ter bestrijding van de verschillende vormen van illegale arbeid en sociale fraude is nodig en moet het vooral mogelijk maken om frauduleuze situaties en praktijken beter op te sporen en aan te pakken. Illegale detachering betekent niets minder dan sociale dumping en die is bijzonder nefast voor onze sector. Daarom dringen we er op aan om bepaalde maatregelen uit het Plan voor Eerlijke Concurrentie, die nog steeds op een beslissing liggen te wachten, zo snel mogelijk uit te voeren. Daarnaast moet het aantal controles van de sociale inspectie nog worden opgevoerd en moeten ook de parketten meer middelen krijgen om sociale dumping aan te pakken”, aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten