Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Eerste educatieve energieprestatiecontract voorgesteld

Hogeschool PXL en VMA, dat tot de multidisciplinaire industriële groep CFE behoort, hebben het eerste 'educatief energieprestatiecontract' in België voorgesteld. Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voerde de aanbesteding. Met dit project zal VMA het energieverbruik van de PXL-campus in Diepenbeek met 30% verlagen maar tegelijk ook de technische opstelling beschikbaar maken voor studenten om te leren over duurzaam gebouwbeheer. 

Eerste educatieve energieprestatiecontract voorgesteld
Bij een energieprestatiecontract neemt een Energy Services Company (ESCO), in dit geval VMA, de rollen van studiebureau, uitvoerder en onderhoudsfirma op zich. Dit contract legt de ESCO contractueel een bepaalde energiebesparing op. De ESCO investeert in de energiebesparende maatregelen, de opdrachtgever betaalt de investering terug met de energiebesparing. Zo zorgt een energieprestatiecontract dus voor minder druk op het budget. Uniek aan dit project is dat het een innovatief prestatiecontract betreft, met nadruk op educatieve en duurzaamheidsaspecten. Het is voor studenten een uitgelezen kans om concreet kennis te maken met de toepassing van innovatieve, hedendaagse energiebesparende maatregelen. 
 
 
Binnen het contract zullen verschillende energiebesparende maatregelen toegepast worden door middel van de software VMAnager. Deze software geeft een nauwkeurig beeld van de werking van een gebouw en is gespecialiseerd in het realiseren van energiebesparingen, het beheer van energiestromen en het algemeen beheer van technieken in gebouwen om het energiverbruik en het gebruikerscomfort te verbeteren en te optimaliseren. Naast het verbruik van energie wordt ook het waterverbruik volledig gemonitord en in kaart gebracht met onder andere automatische lekdetectie.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten