Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Geen enkele sector vervrouwelijkt zo snel als de bouw

Het aantal vrouwelijke werknemers in de bouw- en installatiesector is tussen 2018 en 2023 met 22% gestegen, zo blijkt uit een analyse van Embuild. Daarmee vervrouwelijkt de bouw veel sneller dan de andere grote sectoren.

BKBC - 2024-08-28T082020.538
Adobe Stock

Het totaal aantal werknemers in de bouw en installatie nam tussen 2018 en 2023 met 4,1% toe, terwijl het totaal aantal vrouwelijke werknemers in de sector tijdens diezelfde periode een groei kende van 22%. In 2023 was 10,2% van alle werknemers aan de slag in de bouw- en installatiesector een vrouw. De bouw en installatie is de sector die tussen 2018 en 2023 de sterkte stijging kende van het aantal vrouwelijke werknemers. In de dienstensector en in de industrie nam hun aantal tijdens diezelfde periode met 6,6% toe, in de landbouw bedroeg de groei 12,1%.

“Onze sector vervrouwelijkt snel, maar we komen van ver en er blijft dus nog een lange weg te gaan”, zeggen Christine Lhoste, directeur-generaal van Embuild, en Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Opvallend is wel dat vrouwen in de bouw hoofdzakelijk bediendejobs uitvoeren, hun aandeel bedraagt daar al 36,2%. Dat heeft voor een groot stuk te maken met het feit dat er in de bouw de laatste jaren steeds meer functies bijkomen in de administratie, de verkoop, de marketing en de communicatie, samen met het groeiend belang van technische en juridische functies.

Bij de arbeiders zijn de vrouwen slechts voor 1,2% vertegenwoordigd en verloopt hun toename ook langzamer. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten