Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

paywall Geysen bouwt opleidings­centrum in Westerlo

Om de schaarste aan technische profielen op de arbeidsmarkt te bestrijden, kiest Geysen, gespecialiseerd in industrieel technisch onderhoud en projecten, voor een opmerkelijke oplossing: het bedrijf investeert 1 miljoen € in een eigen ‘Geysen Academy’. De blikvanger in dit opleidingscentrum is een ‘miniatuurfabriek’, die alle mogelijke industriële technieken op schaal nabootst. In de Academy leren technici (in spe) praktische vaardigheden aan en verfijnen ze ook hun vaardigheden, zoals communiceren met klanten.

Geysen bouwt opleidingscentrum in Westerlo - Johan Vos en Liesbeth Lemmens

Geysen heeft Westerlo als thuisbasis en beschikt over vestigingen in Sint-Niklaas, Torhout, Hasselt en Haasrode en sinds kort ook in Wallonië. Tweehonderd medewerkers helpen klanten in hun operationele efficiëntie, bij het voorkomen van pannes en bij grote onderhoudsoperaties. De onderhoudstechnici draaien momenteel een omzet van 15 miljoen € en het servicebedrijf groeit jaarlijks met 20%. Binnen de twee jaar mikt het bedrijf op 20 miljoen € omzet en 250 medewerkers. Op dit moment zijn er ongeveer 75 vacatures.

De enige rem op de groei is het vinden van nieuwe medewerkers met het gewenste technische profiel en de juiste attitude. De Kempische onderneming trekt nu 1 miljoen € uit voor de bouw van een eigen school die de naam ‘Geysen Academy’ krijgt. De opening is voorzien in oktober. Het pronkstuk wordt zonder twijfel de ‘miniatuurfabriek’, een technische technische  waarin alle mogelijke industriële technieken op schaal worden nagebootst, van hydraulica, pneumatica, plc-sturingen en automatisatie tot elektrische sensoren, robotica, motion control en sensoren. Er worden opzettelijk storingen in dit proces gebouwd, zodat medewerkers levensechte problemen leren traceren en oplossen.



De Geysen Academy speelt een drievoudige rol in het aantrekken en opleiden van (nieuwe) medewerkers: “Ten eerste testen we hier de vaardigheden van sollicitanten. Zo zien we dadelijk wat voor vlees we in de kuip hebben. Als nieuwe collega’s starten, testen we bij aanvang welk technisch niveau ze halen en tekenen we een opleidingspad op maat uit. Ten slotte krijgen ook ervaren medewerkers de kans om bij te leren. Zo kunnen ze doorgroeien naar een hogere of andere functie (bv. elektromechanieker of storingstechnieker). Tot het cursusaanbod behoren onder meer mechanica, elektriciteit en specialisatie- en veiligheidsopleidingen. Daarnaast leren onze collega’s ook soft skills aan, zoals attitude, verantwoordelijkheid en veiligheid”, legt CEO Johan Vos uit

De Academy sluit aan bij de cultuur van persoonlijke ontwikkeling binnen Geysen. Medewerker Joris Gijbels heeft bijvoorbeeld al een uitgebreid opleidingstraject achter de rug: “Ik ben hier vijf jaar geleden begonnen als mechanicien. Dankzij de interne opleidingen kan ik doorgroeien naar de functie van elektromechanicien. Mogelijk waag ik me in de toekomst zelfs aan een bijscholing tot storingstechnicus. Ik hou alleszins van techniek, dus ik grijp de kansen die ik bij Geysen krijg met beide handen”, zegt hij.



Met deze fikse investering wil Geysen vooral de instroom van medewerkers op korte termijn verhogen. De vraag is immers zo groot dat een technicus met de juiste vaardigheden en mentaliteit altijd welkom is. Maar er schuilt ook een stevige portie maatschappelijk engagement achter het initiatief: “In het onderwijs zijn al de nodige stappen gezet, met de introductie van het STEM-onderwijs. Als bedrijf helpen wij om het toegenomen enthousiasme voor techniek aan te wakkeren want het gebrek aan jeugdige technici verlamt onze economie. Bovendien opent een doorgedreven technische opleiding deuren voor mensen die op dit moment nog minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Ten slotte stellen we onze infrastructuur ook ter beschikking aan technische scholen. Middelbare en hogescholen kunnen hier de theorie omzetten in praktische lessen. Zo geven we de Belgische industrie ook een duwtje in de rug’, besluit Johan Vos.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten