Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Graduaatsopleidingen schieten uit de startblokken

De Vlaamse regering heeft op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) elf omgevormde graduaatsopleidingen goedgekeurd. Het gaat om opleidingen die voorlopig nog in het volwassenenonderwijs gevolgd kunnen worden en vanaf volgend academiejaar als graduaatsopleiding in het hoger onderwijs aangeboden worden.

graduaatsopleiding
©Feel good studio - stock.adobe.com

Om de hogescholen voldoende zuurstof voor die omvormingen te geven, krijgen ze vanaf 2019 ook jaarlijks 10 miljoen € extra investeringsmiddelen. Daarmee kunnen ze extra (praktijk)lokalen bouwen of investeren in bijkomend materiaal. Momenteel zijn er bijna 14.000 cursisten in graduaatsopleidingen in het Vlaamse volwassenenonderwijs. Dat zijn vooral volwassenen die al een job hebben en die via het volwassenenonderwijs een graduaatsdiploma willen halen. Om nog meer jongeren de stap naar het hoger onderwijs te laten zetten, worden graduaatsopleidingen vanaf volgend academiejaar een derde toegangspoort tot het hoger onderwijs. Doordat graduaatsopleidingen onderdeel van het hoger onderwijs worden, krijgen cursisten die al een job hebben extra mogelijkheden om een diploma hoger onderwijs te halen en verder te studeren.

Hogescholen kunnen opleidingen van het volwassenenonderwijs omvormen tot graduaatsopleidingen in het hoger onderwijs. De aanvragen worden eerst ingediend bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die ze beoordeelt vooraleer de Vlaamse regering ze kan goedkeuren. De regering heeft reeds elf opleidingen goedgekeurd. Het gaat om verschillende opleidingen boekhouden en fiscale wetenschappen die omgevormd worden tot ‘graduaat in accounting administration’. Het gaat om een opleiding in de vestigingen Brussel en Vilvoorde van de Erasmushogeschool Brussel, in de vestigingen Aalst en Brussel van Odisee, in de vestiging Brugge van de Hogeschool West-Vlaanderen, in de vestigingen Gent, Aalst, Lokeren, Dendermonde en Geraardsbergen van de Hogeschool Gent en in de vestigingen Gent en Oudenaarde van de Arteveldehogeschool.

Elektromechanische systemen

De opleidingen bedrijfsautomatisatie, industriële elektronica en elektromechanica worden omgevormd tot ‘graduaat elektromechanische systemen’. Het is een opleiding van 120 studiepunten die gevolgd kan worden in de vestigingen Aalst en Gent van Odisee, in de vestigingen Antwerpen en Mechelen van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en in de vestigingen Brugge en Kortrijk van de Katholieke Hogeschool Vives Noord.

De Hogeschool Gent neemt een opleiding chemie van het centrum voor volwassenenonderwijs Panta Rhei de Avondschool over en die wordt omgevormd tot ‘graduaat in het productiebeheer’. Het gaat om een opleiding met vier opties: Kleding en confectie, Voeding, Land- en tuinbouw traject plan en Land- en tuinbouw traject dier.

De opleiding bibliotheekwezen en documentaire informatiekunde van het centrum voor volwassenenonderwijs VOLT wordt door de Erasmushogeschool Brussel aangeboden als ‘graduaat in het informatiebeheer: bibliotheek en archief’. De opleiding heeft twee afstudeerrichtingen: Archief en Bibliotheek.

Tot slot wordt de bestaande opleiding ‘hotel- en cateringmanagement’ van het centrum voor volwassenenonderwijs Provincie Antwerpen omgevormd tot ‘graduaat in het logies-, restaurant- en cateringmanagement’ en zal worden aangeboden door de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Deze opleiding heeft drie afstudeerrichtingen: Logies, Restaurant en Catering.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten