Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

“Heksenjacht op schijnzelfstandigen treft enkel Belgische zelfstandigen”

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer werft 49 extra inspecteurs aan. De meesten van hen moeten zich focussen op de bestrijding van sociale dumping, de anderen onder andere op de aanpak van de schijnzelfstandigheid.

Inspection
Adobe Stock

Bouwunie klinkt tevreden. Ze noemt oneerlijke concurrentie in al haar vormen immers een ware pest, meer bepaald voor bouwbedrijven die het spel wel eerlijk spelen. Sociale dumping en fraude moeten streng worden aangepakt. Bouwunie verwelkomt ook dat sociale inspecteurs dag en nacht op sociale fraude en sociale dumping gaan controleren. “Wij hopen echt dat dit ook wil zeggen dat ze op zaterdagen, zondagen en feestdagen gaan controleren. Buitenlandse aannemers die zich bezondigen aan sociale dumping lappen immers de regels inzake arbeidsduur en arbeidsverboden lustig aan hun laars”, betreurt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Bouwunie is echter wel ongerust dat zo sterk wordt ingezet op de strijd tegen de schijnzelfstandigheid. Deze oneerlijke concurrentie verdient inderdaad aandacht, maar hiermee worden enkel en vooral Belgische zelfstandigen geviseerd of beter gezegd zelfstandigen die aan de Belgische sociale wetgeving zijn onderworpen. De Belgische wet op de schijnzelfstandigheid is niet “EU-proof”. Een zelfstandige uit een andere EU-lidstaat die hier de facto als schijnzelfstandige aan de slag is, kan zich makkelijk verschuilen achter de Europese regels van het vrije verkeer van diensten en personen. Hiertegen kan de Belgische inspectie weinig of niks doen.

Bouwunie hoopt dus dat de staatssecretaris en de Europese Commissie blijven inzetten op een betere gegevensuitwisseling en een performante samenwerking tussen de administraties en inspectiediensten van de diverse EU-landen. Enkel zo kunnen alle misbruiken, ook die van buitenlandse zelfstandigen, effectief worden aangepakt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten