Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Kwaliteit van de jobs in Vlaanderen stijgt

Uit de nieuwe, grootschalige werkbaarheidsmeting van de SERV-Stichting Innovatie & Arbeid blijkt dat de kwaliteit van de jobs in Vlaanderen de voorbije vier jaar gestegen is.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-23T134004.407
Adobe Stock

Het aantal werknemers zonder werkbaarheidsknelpunten stijgt van 49,6% (2019) naar 51,8% (2023). Dat betekent dat ze geen problemen hebben op het vlak van werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privébalans. 

De werkstresscijfers blijven op een zorgelijk hoog niveau: één op de drie werknemers heeft klachten. Omgerekend zijn er 895.000 werknemers in Vlaanderen die last hebben van een te hoge werkdruk. Verder inzetten op werkbaar werk blijft dus nodig.

Uit de cijfers blijkt immers dat niet alleen werknemers maar ook de ondernemingen de vruchten plukken van werkbaar werk. Werknemers met een werkbare job blijven hun werkgever trouwer: slechts een kleine fractie (3,5%) kijkt uit naar ander werk. Op een krappe arbeidsmarkt loont het dus om werkbare jobs aan te bieden.

Tenslotte wint ook de samenleving. Met een werkbare job zien ruim vier op de vijf veertigplussers het haalbaar om door te werken tot de pensioenleeftijd. Daarnaast melden werknemers met een werkbare job zich minder vaak ziek. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten