Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Loonpakketten anno 2023

Uit een recent onderzoek van Acerta bij meer dan 500 Belgische ondernemingen blijkt dat werknemers steeds vaker hun loonpakket zelf kunnen samenstellen. Hierbij wordt in toenemende mate gekozen voor smartphones, bedrijfsfietsen en extralegale vakantiedagen. De bedrijfswagen staat weliswaar nog steeds op nummer één, maar moet inboeten qua populariteit.

AdobeStock_580791031
Adobe Stock

Intussen geven 54% van de Belgische bedrijven hun werknemers de mogelijkheid om hun loonpakket zelf samen te stellen. Dat is 8% meer dan twee jaar geleden, wat volgens Acerta  door de krapte op de arbeidsmarkt te verklaren is. Hierdoor gaan ondernemingen steeds verder om hun medewerkers aan zich te binden. Vervoer en mobiliteitsopties staan al jaren bovenaan op het lijstje van extralegale voordelen. Opvallend is dat de bedrijfswagen steeds minder vaak wordt aangeboden: in 2021 was deze optie mogelijk bij 62% van de bedrijven, nu nog maar bij 59%. Daarentegen is de bedrijfsfiets aan een opmars bezig. Waar twee jaar geleden nog maar een derde van de werkgevers dit aanbood, zijn dat er nu al bijna vier op de tien (39%). 54% van de respondenten gaf aan dat ze de keuzes in het loonpakket gebruiken om duurzame mobiliteit te stimuleren, tegenover 47% in 2021. Nog eens 23% wil dat in de komende twee jaar gaan doen. Onder de duurzame mobiliteitsopties staan de abonnementen voor het openbaar vervoer bovenaan: bijna 6 op 10 bedrijven bieden dat aan. Ook multimedia scoren goed, en dan vooral de smartphone. Die is de laatste twee jaar flink populairder geworden: 57% tegenover 42% in 2021. Nog een opvallende stijger: de extralegale vakantiedagen. Ondertussen geeft al 34% van de werkgevers hun personeel de kans om vakantiedagen bij te kopen, tegenover 28% in 2021.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten