Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Meer jongeren in Vlaamse bouwopleidingen

11.410 jongeren volgden in Vlaanderen tijdens het schooljaar 2022-2023 bouwvakonderwijs in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs. Dat aantal stijgt al drie jaar.

BKBC - 2024-09-10T141540.124
Adobe Stock

Cijfers van Constructiv, het sectoraal fonds van de bouw, tonen aan dat de instroom in het middelbaar bouwonderwijs sinds begin van de jaren 2000 een sterke daling heeft gekend. 15 jaar geleden volgden nog 14.344 Vlaamse leerlingen een vorm van bouwonderwijs. In het schooljaar 2022-2023 waren dat er nog 11.410. Positief nieuws is wel dat er de afgelopen jaren telkens sprake is van een lichte stijging in de aantallen in Vlaanderen.

“Er zijn nochtans veel redenen waarom jongeren zouden kiezen voor een beroep in de bouw”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. “De sector biedt stabiele en goed betaalde jobs, maar bovenal krijg je de kans om onze omgeving op te bouwen. Ook de focus op innovatie, verduurzaming en technologische vernieuwing maakt een job in de sector aantrekkelijk.”

Embuid Vlaanderen lanceerde vorig schooljaar het project Toekomstbouwers. In dit project trekken professionals uit bouwbedrijven naar de eerste graad in middelbare scholen of nodigen ze deze jongeren uit in hun bedrijf, atelier of op de werf. De focus ligt op de kennismaking met bouwberoepen en met de sector. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten