Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Meer tijdelijk werklozen in ons land sinds de zomer

Vooral in de bouw, de logistiek en de voeding is de tijdelijke werkloosheid fors gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta, dat de gegevens van een vaste set van 260.000 werknemers actief bij 40.000 privébedrijven analyseerde.

Ontwerp zonder titel (50)
Adobe Stock

In 2022 zakte het aantal tijdelijk werklozen naar het laagste niveau sinds het begin van de coronapandemie. Sinds de zomer merkt Acerta dat het aantal tijdelijk werklozen dit jaar weer toeneemt. 

In juli en augustus nam het percentage werknemers dat in Vlaanderen minstens één dag tijdelijk werkloos thuis zat met respectievelijk 17,62% (juli) en 13,49% (augustus) toe, in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar. Ook in Wallonië lag het aantal tijdelijk werklozen in de zomer hoger dan in 2022. In augustus ging het zelfs om een toename met 20,5%. De trend zet zich dit najaar door. In oktober noteerden de bedrijven in Vlaanderen bijna 27% meer tijdelijk werklozen, in Wallonië gaat het om een toename van 25%. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de stijgende tendens niet zichtbaar.

De toename in tijdelijke werkloosheid is het grootst in de logistiek (+ 119% in oktober), de bouw (+54,5%) en de voeding (+27,9%). 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten