Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Mobiele opleidingen helpen bij het vinden van medewerkers

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits ging op 24 augustus op bezoek bij CGK Group uit Gullegem. Het bedrijf organiseerde samen met Konvert en VDAB een mobiele opleiding om geïnteresseerde werkzoekenden op te leiden tot industrieel isolateur. Die mobiele opleiding biedt een oplossing omdat er op de arbeidsmarkt geen geschikte kandidaten gevonden werden. De geslaagde kandidaten konden na afloop meteen aan de slag in het bedrijf.

Mobiele opleidingen
Anderhalf jaar na het uitbreken van de coronacrisis blijft de West-Vlaamse arbeidsmarkt erg krap. De werkzoekendengraad in deze provincie bedraagt amper 5,1%. Dit is niet alleen een stuk lager dan de Vlaamse werkzoekendengraad (6,3%) maar dit is meteen ook de laagste werkzoekendengraad van alle provincies. Aan de vraagzijde van de arbeidsmarkt zien we dat VDAB West-Vlaanderen het afgelopen jaar 56.482 vacatures (in het normale economische circuit zonder uitzendopdrachten) ontving, het hoogste aantal van de voorbije vijf jaar. Eind juli waren er nog 13.010 openstaande vacatures, een absoluut recordaantal.
 
Mobiele opleiding
 
In deze omstandigheden is het voor veel bedrijven dan ook een moeilijke opdracht om nieuwe medewerkers te rekruteren. Dit ondervond ook CGK Group uit Gullegem. Het bedrijf biedt totaaloplossingen voor de opslag, de behandeling en het gebruik van chemicaliën en andere gevaarlijke vloeistoffen. Eerder dit jaar waren ze op zoek naar nieuwe medewerkers om de functie van isolateur uit te oefenen. Toen bleek dat er voor CGK Group geen geschikte kandidaten te vinden waren op de arbeidsmarkt, stelden Konvert en VDAB voor om een mobiele opleiding te organiseren op de werkvloer van het bedrijf.
Een dergelijke opleiding wordt mobiel genoemd omdat ze niet plaatsvindt op een vaste opleidingslocatie maar naargelang de regionale behoefte flexibel ter plekke wordt georganiseerd. Een mobiele opleiding leidt werkzoekenden op in functie van een regionaal knelpuntberoep en kan georganiseerd worden voor verschillende lokale bedrijven of exclusief voor één bedrijf dat verschillende vacatures heeft in het betrokken beroep, wat het geval was bij CGK Group.
 
Efficiënte samenwerking
 
Konvert stond tijdens dit project in voor de rekrutering van de kandidaten met interesse voor deze job en het potentieel om de opleiding te volgen. VDAB stelde een instructeur ter beschikking die in het bedrijf de technische opleiding voor z’n rekening nam. De cursisten volgden drie dagen per week opleiding terwijl ze de andere twee dagen de verworven kennis leerden toepassen op de werkvloer via werkplekleren.
 
Deze formule bleek heel succesvol want na de opleiding kon CGK Group drie nieuwe, op maat opgeleide medewerkers in dienst nemen. Er zijn ondertussen plannen om in het najaar een nieuw gelijkaardig project voor kunststoflassers te organiseren.
“Deze nieuwe vorm van ‘werkplekleren’ is een noodzakelijk onderdeel van ons aanwervingsbeleid. Het is voor ons de ideale en ultieme manier om geschikte medewerkers te vinden voor heel specifieke technische profielen waarvoor geen gerichte opleiding bestaat”, zegt Geert Denutte, Sales & Marketing Strategy CGK Group.
 
“Op een structureel krappe arbeidsmarkt is het essentieel om verder te kijken dan het bestaande cv en ervaring van kandidaten, maar vooral naar hun competenties en interesses. Op basis daarvan zetten we steeds meer in op gerichte opleidingen en heroriëntatie om zo onze kandidaten te begeleiden naar een job en loopbaan waar ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Het opleidingspartnership met CGK en VDAB is een uitstekend voorbeeld hoe we dit direct koppelen aan de behoeftes en noden in de arbeidsmarkt. Een win-win voor iedereen”, weet Thomas Dewinter, commercial director Konvert.

“De krapte op de arbeidsmarkt is meer dan ooit aanwezig. Daardoor moeten we ons samen met bedrijven en onze partners steeds meer flexibel opstellen en opleiding een centrale plaats geven in de rekrutering. De mobiele opleidingen tonen dat we op die manier de vacatures ingevuld kunnen krijgen”, besluit Wim Adriaens, Gedelegeerd bestuurder VDAB.
 
“Voor heel wat technische  bedrijven is het vinden van personeel voor knelpuntberoepen een hele uitdaging. Ze hebben vele vacatures, maar weinig mensen beschikken over de juiste competenties. Met mobiele opleidingen brengen we daar verandering in door de werkzoekende en de opleiding dichter bij het bedrijf te brengen, niet alleen fysiek maar ook inhoudelijk. Door die opleidingen ook in samenwerking met lokale besturen te organiseren, kunnen we meer op maat werken. Nadat sollicitanten de juiste vaardigheden verworven hebben, kunnen ze aan de slag. Zo pakken we gericht de krapte op de arbeidsmarkt aan. Met een investering van 1,25 miljoen € zorg ik ervoor dat VDAB de infrastructuur ter beschikking heeft om meer felbegeerde profielen toe te leiden naar bedrijven”, stelt Vlaams minister Hilde Crevits.
 
CGK Group
 
CGK Group uit Gullegem focust op duurzame oplossingen voor corrosiegerelateerde problemen. Kunststoffen zijn hierbij vaak het meest geschikte materiaal. Bij de opslag, de behandeling en het gebruik van chemicaliën en andere gevaarlijke vloeistoffen biedt CGK innovatieve en gecertificeerde totaaloplossingen. Het aanbod aan diensten omvat het engineeren, produceren, installeren en onderhouden van alle installaties en leidingen van chemische processen. Ook in de maritieme en infrastructuurwereld biedt CGK duurzame oplossingen waarbij corrosie een thema is met o.a. bruggen, steigers, kademuren, enz… in (met glasvezel versterkte) kunststof.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten