Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Negen op de tien ondernemingen vinden moeilijk geschikt personeel

Het probleem is gekend, maar uit een nieuwe enquête van Voka bij vijfhonderd bedrijven, blijkt dat personeelstekort momenteel de grootste belemmering voor de bedrijfsactiviteit vormt, naast de hoge loonkosten door de opeenvolgende indexeringen. Negen op de tien ondernemingen vinden moeilijk geschikt personeel. Bij zes op de tien komen er gewoonweg onvoldoende kandidaten af op vacatures. “De krapte op de arbeidsmarkt is nefast voor toekomstige investeringsbeslissingen en dreigt de competitiviteit van onze bedrijven te ondermijnen. Volgens de nieuwse bevolkingsvooruitzichten zal het probleem nog erger worden en dit voor lange tijd. Er zijn dringend hervormingen van onze arbeidsmarkt nodig”, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.

Negen op de tien ondernemingen vinden moeilijk geschikt personeel
-

Ruim een derde (35%) van de ondernemingen die willen aanwerven zeggen dat dit vandaag nog lastiger is dan zes maanden geleden. Het grootste probleem is om voldoende kandidaten aan te trekken. 60% van de rekruterende bedrijven slaagt hier niet meer in. Daarnaast stoot meer dan de helft van de werkgevers (54%) die willen aanwerven op een gebrek aan de juiste vaardigheden en kwalificaties bij de kandidaten. 

“De activering en beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen zijn een noodzaak. De VDAB moet de arbeidsreserve sneller ontsluiten en via stages, opleidingen, gerichte bemiddeling en via actieve matching mensen kordaat en snel naar een geschikte job leiden. Met het Waalse FOREM is er nog altijd geen samenwerkingsovereenkomst gesloten om Waalse werkzoekenden in contact te brengen met vacatures in Vlaanderen. Ook wordt een ruimere arbeidsmigratie een noodzaak”, besluit Hans Maertens. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten