Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Nelectra wil meer samenwerking voor betere opleidingen

Nelectra, de federatie voor de elektrosector, roept scholen op om meer samen te werken bij het aanbieden van de opleiding elektriciteit. Zo kunnen ze door de concentratie van middelen en leerkrachten meer jongeren de kans geven een kwaliteitsvolle studie aan te vatten. Een instroom van elektrotechnici is levensnoodzakelijk en de sector is op zoek naar 15.000 technisch geschoolde arbeidskrachten om de energietransitie mogelijk te maken.

Ontwerp zonder titel (17)
Adobe Stock

De elektrotechnische sector kreunt onder het personeelstekort. Al jaren is er naast een kwalitatief tekort aan arbeidskrachten ook een kwantitatief tekort. Het aantal elektrotechnische profielen op de lijst met knelpuntberoepen wordt jaar na jaar langer. Vandaag kunnen 15.000 elektrotechnici meteen aan de slag. Door dit enorme tekort krijgen installatiebedrijven de vele opdrachten voor bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen, het uitrusten van wegen en parkings met laadinfrastructuur voor de elektrische voertuigen, de vele offertes en vragen van consumenten over het installeren van thuisbatterijen niet gebolwerkt.

“Onze bedrijven trekken al een hele tijd aan de alarmbel”, zegt Viviane Camphyn, gedelegeerd bestuurder van Nelectra. “Zaakvoerders zijn wanhopig op zoek naar bekwame elektriciens en zien met lede ogen toe hoe niemand reageert op hun openstaande vacatures. De groei van onze bloeiende bedrijven wordt gekortwiekt door het tekort aan personeel. Het is dan ook bijzonder betreurenswaardig dat jongeren die wel kiezen voor onze sector nu geconfronteerd worden met een wachtlijst.”  

Dringend nood aan structurele oplossingen

Door de energietransitie, de elektrificering en de recente energiecrisis is er een enorme toename aan opdrachten, terwijl het orderboekje al goed gevuld was. “We roepen de scholen op om de krachten te bundelen en flexibel samen te werken. Door een concentratie aan middelen en leerkrachten moeten meer jongeren een opleiding kunnen volgen. Als onderwijsinstellingen beter kunnen samenwerken rond infrastructuur en uitrusting kunnen de beschikbare middelen efficiënter benut worden.”

De sector blijft ondertussen niet bij de pakken zitten. Met het sectorfonds Volta investeert Nelectra dit jaar fors in het vernieuwde instroomcampagne ‘Go Electro’. Het moet jongeren én volwassenen ertoe aanzetten om te kiezen voor een opleiding en beroep in de elektriciteitssector. 

“Maar dit is een maat voor niets als er langs de andere kant in het opleidingsaanbod wordt gesnoeid”, aldus Fallon Declerck, directie-adviseur van Nelectra. “Maar we hebben uiteraard begrip voor het tekort aan (praktijk)leerkrachten en infrastructuur. We doen een dringende oproep naar zowel de minister van Onderwijs als de minister van Werk om samen met de onderwijskoepels en de betrokken sectoren naar structurele oplossingen te zoeken.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten