Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Ook voor jonge werknemers zijn mentaal welzijn en loopbaanbegeleiding belangrijk

Nieuwe cijfers uit de Werkbaarheidsmonitor van de SERV tonen aan dat het werkbaarheidsrapport van jonge werknemers steeds minder verschilt van dat van hun oudere collega’s. Ze verliezen de laatste jaren hun betere uitgangspositie voor werkbaar werk.

BKBC - 2024-12-02T131807.639
FlowerPower385 from Pixabay

Zo heeft ruim een derde (35,9%) van de jonge werknemers tussen 18 en 35 jaar in Vlaanderen werkstressklachten. 13,0% van hen heeft burn-outsymptomen. Om deze jonge talenten gemotiveerd en duurzaam aan de slag te houden, zijn extra maatregelen en begeleiding nodig. Daarom vraagt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) aan de Vlaamse Regering om meer te investeren in het mentaal welzijn en de loopbaanbegeleiding van jonge werknemers.

 “De werkbaarheidsmeting toont aan dat jongeren net zo vatbaar zijn voor burn-out als hun oudere collega’s”, zegt Gemma Vanmarsenille van Jong SERV. “Dit wijst erop dat het risico op burn-out een probleem is dat generaties overstijgt. Daarom het voorstel van de SERV en Jong SERV om loopbaancheques ook voor jonge werknemers al mogelijk te maken. Nu kan dat pas na zeven jaar werken.”

Bij de groep jonge werknemers maken leeftijd en opleidingsniveau nauwelijks of geen verschil voor werkstress en burn-out. Wel scoren vrouwelijke jonge werknemers significant slechter dan mannen. Het aandeel jonge vrouwen met burn-outsymtomen (15,6%) ligt ongeveer dubbel zo hoog als bij mannen (8,8%). 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten