Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Pleidooi voor ruimere tax shelter voor alle kmo's

Talrijke ondernemingen worden momenteel geconfronteerd met een sterke vermindering van hun inkomsten, terwijl de kosten blijven doorlopen. Vier organisaties, Unizo, UCM, ITAA en IBR, stellen gezamenlijk voor om zoveel mogelijk mensen te stimuleren om kmo’s te redden met hun spaargeld door de tax shelter voor kmo’s te verruimen.

pleidooi
([None] (Photographer) - [None]
Nadat het coronavirus in ons land vele duizenden menselijke slachtoffers maakte, kan het op iets langere termijn ook nog een lawine aan faillissementen veroorzaken. Dat zou rampzalige sociale en economische gevolgen hebben voor ons land.
 
Om dit te vermijden pleiten Unizo, de beroepsvereniging UCM, het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA) en het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) ervoor om burgers, inclusief bedrijfsleiders, ertoe aan te zetten om kmo’s te redden door een stukje van hun spaargeld aan te wenden. Dat zou volgens hen kunnen door de tax shelter voor kmo’s te verruimen.
 
Het in 2018 gewijzigde faillissementsrecht geeft ondernemers een tweede kans om een nieuwe onderneming op te starten, onder meer door het kwijtschelden van hun schulden. In normale tijden is dit een motor voor de economie, in virustijden zoals vandaag is dit dramatisch. Indien één kmo zijn schulden niet betaalt, komen andere bedrijven immers ook in de problemen, wat dan weer leidt tot een keten van faillissementen.
 
Het gemeenschappelijke voorstel van de vier verenigingen wil dat domino-effect tot elke prijs vermijden. "Dat kan als burgers en bedrijfsleiders van alle kmo’s, en niet alleen starters of scale-ups, gestimuleerd worden om te investeren in een kmo-vennootschap”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.
 
“De tax shelter voor kmo’s biedt een belastingvoordeel als burgers hun spaargeld in een kmo investeren. Indien ook bedrijfsleiders van dit voordeel zouden kunnen genieten, zouden ook zij er sneller voor kiezen om de solvabiliteit van hun onderneming te versterken en op die manier hun bedrijf te redden. De uitbreiding naar alle kmo’s is bovendien noodzakelijk omdat ook reeds bestaande bedrijven getroffen worden door deze crisis", vervolgt Van Assche.
 
“De tax shelter voor kmo’s zorgt er ook voor dat het spaargeld wordt gestimuleerd en in de reële economie terechtkomt. Dat is in deze crisistijden een bijzonder goed instrument om de economie in het algemeen een boost te geven", aldus Bart Van Coile, voorzitter van het ITAA. 
 
"Concreet zien we graag een tijdelijke verruiming van deze tax shelter door de maximumgrenzen en het aftrekbare bedrag te verhogen voor de aanslagjaren 2021 en 2022. Het is echter vooral nodig om het toepassingsgebied uit te breiden naar alle kmo’s en bedrijfsleiders”, besluit Tom Meuleman, voorzitter van het IBR.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten