Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Sector roept klimaatjongeren op om te kiezen voor een job in de bouw

De bouwsector doet een warme oproep aan de spijbelende klimaatbetogers om een job in de bouw na te streven en samen te werken aan innovatieve toepassingen om samen de klimaatuitdagingen aan te pakken en te werken aan innovatieve toepassingen om het leefmilieu op de rails te krijgen.

sector roept
©Lulu Berlu - stock.adobe.com

“Uit de resultaten van een recente enquête kwamen ingenieurs bouwkunde en industriële ingenieurs als meest aantrekkelijke beroepen uit de bus. De bouw heeft heel uiteenlopende uitdagingen te bieden die steeds meer high tech zijn en inhaken op alle maatschappelijke aspecten. Niet het minst hernieuwbare energietechnieken, slimme gebouwen en de klimaatuitdaging vormen de hoofdtoon in de dagelijkse werkzaamheden van de bouw”, stelt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).

De installatie van pv-panelen, geothermische warmtepompen en windmolenparken zit in de lift. Slimme gebouwen die de productie van hernieuwbare energie optimaal afstemmen op de vraag en de geleidelijke afgifte aan het energienet zijn een uitdaging van formaat. Eind vorig jaar heeft Europa ook het belang van lokale energienetwerken naar voren geschoven waarbij geproduceerde hernieuwbare energie op wijk- en buurtniveau wordt uitgewisseld.

Daarvoor kunnen slimme micronetwerken opgezet worden, maar dat vergt nieuwe mogelijkheden en organisatorische structuren. De nieuwe generatie van krachtigere batterijen voor de opslag van overtollige energie en de verdere opkomst van elektrische voertuigen zullen de opkomst van die slimme netwerken op buurtniveau versnellen. Verre toekomstmuziek hoeft dit niet te zijn omdat binnen tien jaar elektrische voertuigen de hoofdtoon zullen voeren en de laatste benzinewagens van de band zullen rollen. Dat heeft de Vlaamse regering al eerder beslist.

Ook de zorg voor de bestaande kerncentrales en de aandacht die blijvend nodig is tot en met een eventuele ontmanteling staat vandaag centraal in het publieke debat. De bouw van die kerncentrales heeft immers jaren gevergd, maar ook de omzichtige afbraak zal enorm tijdrovend zijn en moeten uitgevoerd worden door specialisten.

De Vlaamse Confederatie Bouw brengt in deze tijden van bekommernis om de toekomst van het klimaat niet alleen oplossingen en innovaties onder de aandacht, maar ook de grote vraag van bouwbedrijven om mensen met de meest uiteenlopende vaardigheden en kwalificaties. Zo spelen nieuwe evoluties in de informatica, de robottechnologie, artificiële intelligentie, het internet of things en big data een centrale rol. Het beïnvloedt aanzienlijk de competenties die nodig zijn. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de bouw een speerpunt is in de zogenaamde STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering en Mathematics).

“Naast deze kwalificaties zijn er nog tal van andere veelgevraagd in de bouwsector, die de spil is van technologieën en innovaties op alle vlakken van de samenleving. Daaronder vallen projecten in kwaliteitsvolle zorg, onderwijs, groen en milieu, mobiliteit, energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en klimaat, waterzuivering, recyclage, integratie van water en natuur in de stad, de versterking van het landschap, enz. Wie het verschil wil maken in de maatschappelijke versterking of vooruitgang van onze regio vindt zeker en vast een boeiende uitdaging in de bouwsector”, besluit de VCB.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten