Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Steeds meer vrouwen actief in de bouw

Vandaag zijn 27.193 vrouwen actief in de bouw als arbeider, bediende of zelfstandige. Dat zijn er 4% meer dan het jaar voordien. De stijging is in het ene statuut opvallender dan in het andere. Bij de arbeiders gaat het zelfs over een stijging met 6,2% of van 1.798 naar 1.909, al maken vrouwelijke arbeiders amper 1% uit van het totale aantal bouwarbeiders. Bij de bedienden steeg het aantal vrouwen met 4,4%, van 19.218 naar 20.068. Ruim een derde van de bedienden in de bouw is vrouw. Bij de zelfstandigen in de bouw nam het aantal vrouwen toe met 2,2%, van 5.106 naar 5.216. Vandaag is 6,3% van de bouwzelfstandigen vrouw.

Steeds meer vrouwen actief in de bouw

“Toch blijft het aantal vrouwen in de bouw te beperkt. Nochtans zijn ze meer dan welkom in de sector en zijn er voor hen heel wat carrièremogelijkheden. De meesten denken bij de bouw vooral aan de klassieke beroepen als metser of dakwerker. Heel fysieke beroepen, die uiteraard ook open staan voor vrouwen, maar die vrouwen op het eerste gezicht misschien minder aanspreken. In de bouw zijn er echter nog zoveel andere jobs. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn in de bouw vaak een troef. Zo spreken vrouwen doorgaans minder in bouwjargon, ze kijken verder dan het puur technische en hebben meer oog voor detail. In de bouw heb je bovendien jobzekerheid, want de sector is altijd op zoek naar nieuwe mensen. Sla er de knelpuntberoepen maar op na", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten