Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Steeds meer vrouwen in de bouw

Vorig jaar telde de Belgische bouwsector 27.925 vrouwen. Dat zijn er 732 meer dan in 2022 en zelfs 1.803 meer dan in 2021. “De bouw is te lang een puur mannenbastion geweest. Meer vrouwen zijn een absolute meerwaarde voor de bouw”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Het aantal vrouwen mag dan wel stijgen, hun totaalaandeel blijft procentueel beperkt.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-11T082321.494
Adobe Stock

Vorig jaar was 9,5% van al wie actief is in de bouw een vrouw, tegenover 9,3% in 2022 en 8,7% in 2021. Er zijn echter grote verschillen naargelang het statuut. 

Bij de arbeiders vertegenwoordigen vrouwen slechts 1,2% (1.935) van het totaal (156.461), terwijl dat bij de bedienden 36,9% is; 35.392 mannen en 20.732 vrouwen op een totaal van 56.124 jobs. Opvallend is wel de stijging bij de zelfstandigen. In 2023 waren 82.411 zelfstandigen in de Belgische bouw actief, waarvan 77.153 mannen en 5.258 vrouwen (ofwel 6,4%) ten opzichte van 5,6% in 2021. 

Meer bouwbedrijven hebben dus een vrouw aan het roer. “Vrouwelijk ondernemerschap boomt al langer”, aldus Waeytens. “In de bouw is dit niet anders, en terecht. Vrouwen hebben vaak een andere kijk op problemen of uitdagingen en ze spreken minder vaak in vakjargon wat vooral de klanten toejuichen.”

Onterechte vooroordelen

Een verklaring voor het lage aantal vrouwen ziet Bouwunie in de vaak onterechte vooroordelen die er over de bouw bestaan. Zoals dat de bouw te zwaar of lastig zou zijn voor vrouwen. “Als je naar de pure fysieke jobs in de bouw kijkt, zoals metselaar of dakwerker, dan komt daar inderdaad heel wat handenarbeid bij kijken. Maar in de bouw bestaan tegenwoordig heel wat hef- en tilinstrumenten die het werk minder zwaar en meer ergonomisch maken. Ook voor mannen trouwens. Bovendien telt de bouw zoveel meer jobs dan enkel de puur fysieke. Denk maar aan calculator, kraanbestuurder, projectleider of schilder-decorateur. Voor elk type vrouw bestaat een job. En natuurlijk kan je als vrouw ook je eigen bouwbedrijf runnen als zaakvoerster.”

Podcast Vrouw in de Bouw

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag, op 8 maart, laat Bouwunie enkele straffe vrouwen in de bouw in de podcastreeks 'Vrouw in de Bouw' aan het woord. Zij vertellen eerlijke en openhartig over hun ervaringen als vrouw in de bouw. Over de voor- en nadelen, maar ook over het ondernemerschap an sich. Belangrijkste conclusie? Ja, vrouwen zijn anders dan mannen, maar dat mag geen issue zijn in de bouw. 

Beluister alle afleveringen op Spotify.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten