Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Technologische inhaalslag om job heftruckchauffeur aantrekkelijk te maken

Heftruckspecialist B-CLOSE wil het beroep van heftruckchauffeur op een positieve manier in de kijker zetten door bewustzijn te creëren rond de nieuwe technologieën die de job aantrekkelijk maken.

BKBC - 2024-05-20T111702.964
B-Close

Zoals in zoveel sectoren heeft automatisering ook in de logistiek het potentieel om het werk ingrijpend te transformeren maar dat wordt nog te weinig benut. Eric Maertens, CEO van B-CLOSE, is duidelijk: “Nochtans zorgt automatisering voor betere werkomstandigheden. Ze verlichten de werkdruk en doen de kans op ongevallen en letsels afnemen. Hier ligt dus een unieke kans om de job opnieuw aantrekkelijk te maken.”

Magazijnrobots en transportbanden nemen zwaar, gevaarlijk en repetitief werk over van mensen. Ook op vlak van veiligheid heeft technologie heftruckchauffeurs enorm veel te bieden. Aanrijdingen, omkantelen en vallende ladingen zijn de meest voorkomende arbeidsongevallen met een heftruck. “Het risico op zulke ongelukken verlaag je sterk door je magazijn slim te organiseren. Er bestaan ook sensoren die hindernissen en personen detecteren, snelheidsbegrenzers en visuele waarschuwingssystemen voor voetgangers. De investering is niets vergeleken met de kosten die bij een arbeidsongeval komen kijken.”

Eric Maertens is overtuigd dat er een technologische inhaalslag nodig is. “In 2021 was er in slechts 18% van de magazijnen een vorm van automatisatie aanwezig. Naar verwachting zal dat in 2027 stijgen naar 26%. Dat is veel te weinig. Als we het beroep van heftruckchauffeur veiliger en aantrekkelijker willen maken, moeten logistieke bedrijven van innovatie een prioriteit maken.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten