Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Topstudent Bouw PXL krijgt drie jaar inschrijvingsgeld terugbetaald

Ambitieuze PXL-bouwstudenten die meer kunnen en willen dan in hun reguliere opleiding mogen vanaf augustus nog tijdens hun studies sneller, langer en volwaardiger (met meer verantwoordelijkheden) in bouwbedrijven aan de slag gaan. In ruil hiervoor worden ze beloond met een ruimer en actiever netwerk, een uitbreiding van hun diploma en gratis extra vakopleidingen. De primus krijgt zelfs drie jaar inschrijvingsgeld aan de hogeschool volledig terugbetaald.

Topstudent Bouw PX krijgt.jpg

‘PXL Honours’ heet het excellentieprogramma voor bouwstudenten dat Hogeschool PXL samen met Confederatie Bouw Limburg vanaf komend academiejaar boven de doopvont houdt en dat topstudenten sneller volwaardig aan het werk zet in bouwbedrijven. “Sommige studenten willen met zo weinig mogelijk inspanningen hun diploma behalen en zijn al tevreden met een 10 op 20, terwijl sterk gemotiveerde studenten extra uitdagingen zoeken die we niet altijd binnen de schoolmuren kunnen vervullen. Die studenten willen zich onderscheiden op de arbeidsmarkt en de concurrentie een stapje voor zijn bij selecties. Voor hen lanceren we ‘PXL Honours’, niet alleen in de bouw maar hogeschoolbreed”, verklaart Marleen Schepers, departementshoofd van PXL-Tech.

“Voor de bouw werken we heel nauw samen met Confederatie Bouw Limburg. Gemotiveerde studenten pitchen zelf hun projectvoorstellen aan Confederatie Bouw Limburg en een groep van partnerbedrijven in de bouw. Na goedkeuring wordt één van die bedrijven aan een student gekoppeld en kan deze laatste, ook al is hij nog bachelorstudent, daar al vanaf half augustus op de werkvloer snel volwaardige taken van een beginnende professional op zich nemen die normaliter niet worden toevertrouwd aan een doorsnee stagestudent. Als compensatie krijgt hij vrijstelling voor één projectvak en wordt zijn diploma door het excellentieprogramma met 3 studiepunten uitgebreid”, signaleert Els Guns, PXL-lector Bouw en coördinator van het excellentieprogramma.

Win-winsituatie

“De Limburgse bouwbedrijven staan hier echt voor te springen. De sector is immers continu op zoek naar gemotiveerde jongeren en verwacht van hen ook heel wat beroepsspecifieke skills. Onze bouwbedrijven zijn volop in transitie door de digitalisering en dus is het belangrijk dat toptalenten in een zo vroeg mogelijk stadium ‘on the job’ hun latere beroepspraktijk leren kennen en zo ook een rolmodel kunnen zijn voor anderen. Daartoe draagt dit excellentieprogramma bij. We creëren een echte win-winsituatie: deze optie biedt extra kansen en uitdagingen voor studenten die ze niet volledig in hun hogeschoolopleiding terugvinden en levert jonge, zelfstandige en gemotiveerde werkkrachten aan aan onze bouwbedrijven”, beseft Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg.

Daarnaast geeft Confederatie Bouw Limburg financiële ‘incentives’. “Aangezien ‘PXL Honours’-studenten al in augustus met hun intensieve werkperiode starten en dus minder gelegenheid hebben tot vakantiewerk vonden we dat we daar iets tegenover moesten stellen. De studenten van het excellentieprogramma kunnen een jaar lang gratis opleidingen volgen van Confederatie Bouw Limburg en bovendien betalen wij van de primus, de beste student, drie jaar inschrijvingsgeld terug. Maar eigenlijk is dat niet het belangrijkste; de extra leerervaringen en kansen die zo’n topstudent krijgt, daar draait het om”, luidt het.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten