Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Unizo wil meer overheidsopdrachten voor kmo's

De drempels voor kmo-ondernemers om in te tekenen op overheidsopdrachten zijn te groot. Het gros van de openbare aanbestedingen is nog steeds op maat van de grote bedrijven. Unizo Vlaams-Brabant & Brussel lanceert met de steun van de provincie Vlaams-Brabant een project om kmo-ondernemers te informeren en te begeleiden zodat hun slaagkansen bij overheidsopdrachten aanzienlijk stijgen.  

Unizo wil meer overheidsopdrachten voor kmo's
Drazen Zigic
Uit recente Europese cijfers blijkt dat de Belgische overheid in 2020 slechts 30% van haar grote overheidsopdrachten gunde aan kmo’s. Dat is een daling met 34% ten opzichte van 2019. “Belgische kmo’s hinken in Europa achterop wat betreft de deelname aan overheidsopdrachten, en dat is bijzonder jammer. Onze ondernemers hebben alle steun en zeker die van hun eigen overheid nodig om overeind te blijven. Een logische stap is dan om kmo’s de kans te geven die ze verdienen om overheidsopdrachten in de wacht te slepen”, vindt Elke Tielemans, directeur Unizo Vlaams-Brabant & Brussel. 
 
Het is duidelijk dat er werk aan de winkel is om de aanbestedingen kmo-vriendelijker te maken. Belgische kmo’s stellen zich minder vaak kandidaat voor opdrachten. De participatiegraad is 54% terwijl het Europese minimum 60% bedraagt. Unizo Vlaams-Brabant & Brussel wil de vooroordelen en misverstanden die er zijn betreffende de overheidsopdrachten uit de wereld helpen.
 
De overheid heeft opdrachten die voor diverse sectoren van toepassing zijn. Naast de meer gekende bouw- en infrastructuurwerken hebben overheden ook nood aan catering, IT-oplossingen, kantoormaterialen- en inrichting, tuinaanleg, enz. Er heerst scepsis bij veel kmo-ondernemers wat betreft overheidsopdrachten. Ze vinden het vaak teveel gedoe en zijn niet vertrouwd met het wettelijk kader en de bijhorende procedures. Toch liggen er veel kansen voor het rapen. Belgische kmo’s halen minder overheidsopdrachten binnen dan het Europese gemiddelde. 30% van de aanbestedingen in ons land worden aan kmo’s gegund, terwijl de Europese Unie 45% vooropstelt. 
 
Ann Schevenels, gedeputeerde voor Economie bij de provincie Vlaams-Brabant, zet mee haar schouders onder de campagne van Unizo en beklemtoont het belang van lokale aanbestedingen. “Het potentieel voor de lokale economie en onze kmo’s is enorm, maar niet alle ondernemers zijn gekend met het systeem van openbare aanbestedingen. Er zijn dus inspanningen nodig om de ondernemers hierover te informeren, maar ook vanuit de overheid moeten we de aanbestedingen kmo-vriendelijker maken. Om beide doelstellingen te bereiken steunen we met overtuiging het project ‘Aanbestedingen als multiplicator voor een welvarende regio’ van Unizo Vlaams-Brabant & Brussel”, aldus Schevenels.
 
Om drempels maximaal te verlagen en kansen voor kmo’s te vergroten, organiseert Unizo op 2 juni in Leuven twee praktische workshops onder leiding van expert Anja Palmaerts. Er wordt ook ruimte voor ervaringsuitwisseling en concrete vragen voorzien. Ook in Anderlecht wordt op 9 juni een infosessie rond openbare aanbestedingen georganiseerd. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten