Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Vluchtelingen aan de slag in de bouw

Op de eerste dag na het bouwverlof zijn elf vluchtelingen begonnen aan een professionele stage in de bouwsector. Het project is een samenwerking tussen Vivaldis, de sociale onderneming Rising You en de VDAB. De cursisten werden grondig voorbereid om op een veilige manier in de hoogte te werken. Aan de stageperiode van tien dagen ging een opleiding van achttien weken vooraf. Klimmen, lessen Nederlands, specifieke bouwvaardigheden aanleren en een VCA-veiligheidsattest behalen maakten deel uit van de opleiding.

Vluchtelingen in de bouw

Tijdens de opleiding maakten de cursisten al kennis met het soort bedrijf waarbij ze daarna aan de slag kunnen. De cursisten specialiseerden zich in vier beroepen: metser, betonbekister, stukadoor of dakdekker. Na de stage regelt Vivaldis een interimcontract van zes maanden voor de cursisten die nadien kans maken op vast werk. De stage- en arbeidsplaatsen voor de vluchtelingen zijn verdeeld over acht verschillende bouwbedrijven. Op langere termijn wil Vivaldis bekijken of het Rising You-project uitgebreid kan worden naar andere sectoren.

Nieuwe kans

Youssef Lagtayi is één van de stagiairs die deze week begon als betonbekister bij de firma Renotec in Geel. Dit betekent een nieuwe kans voor de jonge man. “In het opvangcentrum van Steenokkerzeel heb ik voor het eerst kennis gemaakt met klimmen. Mijn begeleidster zag dat de sport mij veel deugd deed en heeft me gepusht om daarmee voort te gaan. Zo kwam ik bij de klimclub van Rising You terecht en vervolgens bij de opleiding om bekister te worden. Ik heb er lange tijd naar uitgekeken om vandaag te kunnen starten bij Renotec”, zegt Youssef.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten