Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Human Resources

Wekelijks vijf ongevallen met gewonden aan wegenwerken op snelwegen en gewestwegen

Elke week zijn er gemiddeld vijf ongevallen met gewonden aan wegenwerken op gewestwegen en snelwegen. De campagne ‘Rij veilig, wij veilig’ vraagt bestuurders om zich strikt aan de snelheidslimiet en de signalisatie te houden. Om mobiele werven extra te beveiligen, waarschuwen verschillende verkeersapps nu ook voor botsers.

BKBC - 2025-05-08T121331.245
Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

Werven blijven risicovolle locaties voor verkeersongevallen. Op snelwegen en gewestwegen waren er volgens de recentste ongevalscijfers 266 ongevallen met gewonden per jaar aan wegenwerken, waarvan er zes met dodelijke afloop. De ongevallen gebeurden in de file voor de werken of bij het langsrijden van de werf.

Focus op de veiligheid van wegenwerkers

Hoewel bij het grootste deel van de ongevallen aan werven geen arbeiders betrokken zijn, lopen zij een groot risico wanneer bestuurders te snel of afgeleid rijden. Wegenwerken zorgen vaak voor een nieuwe verkeerssituatie - denk aan minder of smallere rijstroken, asverschuivingen of wegomleggingen - en dat maakt trager en extra aandachtig rijden noodzakelijk.

“We vragen chauffeurs om met 100% focus op de weg te rijden en om de verkeersregels te respecteren”, zegt minister De Ridder. “Maar ook AWV doet extra inspanningen om de veiligheid aan wegenwerken te verhogen. We kondigen onze werven goed op voorhand aan via vaste en dynamische signalisatie, verlagen de snelheid waar nodig en zorgen voor afgescheiden werfverkeer. In overleg met de politie zetten we ook mobiele trajectcontroles in op plaatsen waar we weten dat er stelselmatig te snel gereden wordt.”

Bestuurders waarschuwen voor mobiele werven

Ook is er extra aandacht voor de beveiliging van zogenaamde mobiele werven - dat zijn werken die vaak ‘s nachts gebeuren en die langzaam voortbewegen of slechts enkele uren op één locatie stilstaan onder beveiliging van botsers, bijvoorbeeld tijdens noodherstellingen aan het wegdek of markeringswerken.

Bestuurders krijgen sinds kort ook meldingen van deze mobiele werven in verkeersapps aangesloten op Mobilidata. Botsers delen hun GPS-positie al met het Vlaams Verkeerscentrum voor verkeersmonitoring, maar die gegevens stromen nu ook door naar de verkeersapps. Vandaag delen zeven op tien botsers in Vlaanderen hun locatie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten