Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Aantal warmtepompen is vorig jaar enorm toegenomen

De groei van het aantal warmtepompen (alle technologieën samen) in ons land was vorig jaar ongezien groot. Met 30.000 installaties is hun aantal op een jaar tijd verdubbeld. Ook bij de zonneboilers was er een toename tot bijna 20.000 m² zonnecollectoren en het aantal warmtepompboilers werd zelfs drie keer groter tot ongeveer 30.000 stuks. Dat meldt de Associatie voor de Thermische Technieken van België (ATTB). De verwarmingssector verwacht dat deze trends zich zullen blijven doorzetten, alvast in 2023, en hoogstwaarschijnlijk ook de volgende jaren.

Aantal warmtepompen is vorig jaar enorm toegenomen

Deze groei kannibaliseert wel andere technologieën. Zo zien we bij de stookolieketels dat de daling nu effectief is ingezet: -4%. Dat is mee te verklaren doordat in Vlaanderen geen stookolieketels meer mogen geïnstalleerd worden. Ook de vloerketels op gas kenden een kleine daling. De renovatiemarkt heeft veel potentieel om energie te besparen. De snelste methode is volgens de ATTB alle niet-condenserende ketels vervangen, dat zijn er ongeveer twee miljoen. Overschakelen naar een condenserende ketel zorgt al voor een energiebesparing van 30 tot 50%. 

De beroepsvereniging pleit al jaren voor een stabiel en regelgevend kader voor bijvoorbeeld 20 jaar, in lijn met de Europese ambities. De overheid moet volgens de ATTB ook dringend de subsidies voor energiezuinige investeringen verhogen. In onze buurlanden liggen die veel hoger. “Ongeveer 96% van onze woningen voldoet niet aan de doelstellingen van 2050. De technologieën zijn er, het probleem is dat renoveren veel geld kost en de huidige subsidies absoluut niet volstaan”, aldus de ATTB.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten