Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Efficiëntie zonnecel opgedreven tot 34,5%

Martin Green en Mark Keevers, twee Australische ingenieurs van de onderzoeksafdeling van de University of New South Wales (UNSW), ontwikkelden een zonnemodule van slechts 28 cm² die een efficiëntie haalt van 34,5%. Dit wereldrecord werd inmiddels bevestigd en erkend door het US National Renewable Energy Laboratory. De uitvinding commercialiseren is echter nog niet voor morgen. De productiekosten moeten eerst naar omlaag.

Efficiëntie zonnecel opgedreven tot 34,5%

Het resultaat bewijst dat het plafond inzake de efficiëntie van zonnecellen nog lang niet bereikt is. Wat dit record echter bijzonder maakt, is dat deze mate van efficiëntie pas over een aantal jaren werd verwacht. Het Duitse Agora Energiewende voorspelde een tijdje geleden dat omstreeks 2050 zonnemodules zouden bestaan met een efficiëntie van 35%. De doorbraak van de Australische wetenschappers komt daar al zeer dicht in de buurt.

Hetzelfde Australische team vervaardigde reeds in 2014 een zonnecel met een efficiëntie van 40%. Toen werd wel gebruik gemaakt van spiegels om het zonlicht te concentreren, het zogenaamde 'concentrator photovoltaics'-systeem (cpv). De nieuwe module haalt haar efficiëntie zonder het zonlicht te concentreren. De hybride zonnemodule combineert een traditionele silicium zonnecel met een zonnecel die bestaat uit drie lagen van verschillende materialen.

De zonnecellen zijn ingebed in een glazen prisma. Elke laag kan een bepaald onderdeel van een zonnestraal het best absorberen en omzetten in elektriciteit. De overgebleven energie wordt doorgestuurd naar de volgende laag. Zo wordt bv. het infrarode deel van een zonnestraal, waar de gelaagde zonnecel niets tot weinig mee doet, naar het siliciumgedeelte van de module geleid. Daardoor wordt elke zonnestraal zo optimaal mogelijk benut.

De zonnemodules zullen alleszins niet snel op de markt verschijnen. De productie van de zonnecellen is moeilijker dan het produceren van traditionele zonnecellen en daarom ook duurder. De wetenschappers gaan zich nu concentreren op methodes om het productieproces te vergemakkelijken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten