Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Energie-efficiëntie wint aan belang

De helft van de Belgen (51%) geeft aan dat ze liever een duurzame, energiezuinige woning hebben die er niet helemaal uitziet zoals ze willen, dan een die er prachtig uitziet maar niet zo energiezuinig en duurzaam is. Dat blijkt uit een peiling van iVox bij duizend Belgen in opdracht van Batibouw.

Energie-efficiëntie

Maar liefst 40% van de eigenaren heeft concrete plannen voor het verhogen van de energie-efficiëntie van hun woning. 23% wil in PV-panelen investeren en 22% wenst de isolatie te verbeteren. 13% denkt eraan op een energiezuinige verwarmingsmethode over te schakelen en 8% wil de elektriciteit vernieuwen. 6% haalt plannen aan voor het investeren in energiezuinig verluchting en domotica.

Toch zet niet iedereen energie bovenaan de prioriteitenlijst. Een derde (35%) van de respondenten kiest volmondig voor comfort en esthetiek boven energiezuinigheid. Ook zijn er belangrijke barrières om de energie-efficiënte maatregelen effectief door te voeren. Het gebrek aan budget staat met 49% aan de top van de belemmeringen. Daarnaast is de stijging van de materiaalprijzen  een belangrijk argument (47%) om niet tot een energierenovatie over te gaan. Daarnaast heeft 28% van de respondenten weinig zin in de hinder van de werken. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten