Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Installatie van een warmtepomp bij renovatie: uitdagingen en belangrijke stappen

Warmtepompen zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd: hun prestaties zijn verbeterd, hun prijs is gedaald en veel modellen kunnen nu ook op hogere temperaturen werken. Om hun prestaties te maximaliseren en meer te besparen, moeten enkele belangrijke stappen zorgvuldig opgevolgd worden.

BKBC - 2024-04-16T100116.349

Rol van warmtepompen

Warmtepompen spelen een belangrijke rol in de decarbonisatie. Ze gebruiken energie immers op een zeer efficiënte manier. Zo is een seizoensprestatiecoëfficiënt van 4 tegenwoordig gebruikelijk. Deze coëfficiënt betekent dat een warmtepomp die één eenheid elektrische energie verbruikt heeft, tijdens het verwarmingsseizoen gemiddeld vier eenheden thermische energie levert aan het gebouw.

Een lucht-waterwarmtepomp verliest echter aan efficiëntie naarmate de temperatuur van de buitenlucht daalt. Zoals blijkt uit de grafiek kan de prestatiecoëfficiënt bij een temperatuurregime van de verwarmingskring van 45/35 °C bijvoorbeeld dalen van 4 naar 3 als de buitentemperatuur zakt van 12 °C naar 0 °C.

De efficiëntie van een warmtepomp zal bovendien altijd beter zijn bij het laagst mogelijke temperatuurregime. Daarom wordt een warmtepomp vaak gebruikt bij vloerverwarmingssystemen, die op zeer lage temperaturen werken. Een warmtepomp kan echter ook op hogere temperaturen werken, zoals een regime van 45/35 °C met radiatoren of ventiloconvectoren, of zelfs een regime van 55/45 °C bij bepaalde warmtepompmodellen. Deze verhoging leidt evenwel steeds tot een daling van de prestaties (zie grafiek).

Een bestaande stookketel vervangen door een warmtepomp

De voornaamste uitdaging bij de plaatsing van een warmtepomp bij renovaties ligt bij het warmteafgiftesysteem. De bestaande radiatoren werden immers ontworpen voor een hoger temperatuurregime (bv. 80/60 °C) dat gemakkelijk haalbaar was met de oorspronkelijke ketel. Om de prestaties van een warmtepomp te maximaliseren, is het mogelijk om deze radiatoren op een lager regime te laten werken, maar dan zullen ze slechts een veel lager verwarmingsvermogen kunnen leveren. Wanneer de temperatuur verlaagd wordt van 80/60 °C naar 45/35 °C, wordt het vermogen voor de meeste radiatoren gedeeld door ongeveer 3,3.

De prioriteit ligt bijgevolg bij het verbeteren van de prestaties van de gebouwschil, bijvoorbeeld door bijkomende isolatie. Hierdoor daalt de energiebehoefte al direct. Bovendien laat dit toe om het bestaande warmteafgiftesysteem te doen werken bij lagere temperaturen.

Illustratie van de prestaties van een lucht-waterwarmtepomp in functie van de buitentemperatuur voor verschillende aanvoertemperaturen tussen 35 en 60 °C.

BKBC - 2024-04-16T100041.283
Buildwise

Belangrijke vragen

Of het nu gaat om een grote renovatie, de vervanging van een defecte warmtegenerator of andere ingrepen aan het verwarmingssysteem, het is essentieel om de overstap naar koolstofarme systemen, zoals warmtepompen, te overwegen. Dit roept een aantal vragen op:

  • is het mogelijk om de gebouwschil en het verwarmingssysteem tegelijkertijd volledig te renoveren?
  • is de huidige gebouwschil voldoende performant? Kan ze op korte termijn verbeterd worden om de warmtebehoeften te verminderen en beter af te stemmen op het lagetemperatuurafgiftesysteem?
  • beschikt de woning al over vloerverwarming? Zo niet, is het dan mogelijk om een dergelijk verwarmingssysteem te installeren?
  • zijn de bestaande radiatoren (of andere afgiftesystemen) in goede staat om hergebruikt te kunnen worden? Volstaan ze om aan de behoeften bij lage temperaturen te beantwoorden? Zo niet, hoe kan het afgiftesysteem dan verbeterd worden?
  • kan de ketel nog enkele jaren in gebruik blijven? Kan deze bijvoorbeeld gecombineerd worden met een warmtepomp in een hybride verwarmingssysteem?

Voorkomen is beter dan genezen!

Akoestische problemen behoren vaak tot de meest ingewikkelde – en dus duurste – om op te lossen. Zowel voor nieuwbouw als voor renovatie is het bijgevolg belangrijk om de juiste keuzes te maken vanaf het begin van het project en toe te zien op een verzorgde uitvoering. Om je het leven makkelijker te maken, heeft Buildwise op de pagina https://buildwise.direct/campagne-akoestiekalle relevante informatie verzameld, gerangschikt per vakgebied. Je vindt er onze Technische Voorlichtingen, een groot aantal artikels, maar ook verschillende tools, ‘Apps’ en webinars over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals de akoestiek van deuren en beglazingen, ventilatiesystemen, warmtepompen, scheidingswanden en nog veel meer!

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten