Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Kan warmtepomp het energiesysteem decarboniseren bij renovatie?

De bouwschil is en blijft altijd van het grootste belang, maar bij renovaties zou in veel gevallen een warmtepomp kunnen worden geplaatst om het energiesysteem van het gebouw te decarboniseren.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-31T125452.801
Adobe Stock

Voor Pixii, pionier in passiefbouw, was de kwaliteit van de bouwschil altijd de basis van duurzaam koolstofneutraal bouwen. Een bouwschil zonder luchtlekken en thermische bruggen bepaalt de energie die nodig is voor thermisch comfort.  Voor nieuwbouw kan hiermee van bij het ontwerp worden rekening gehouden. Bij renovaties ligt de drempel echter veel hoger. Een ingrijpende energetische renovatie van dak, muren, vloeren, ramen en deuren is voor veel mensen een plan voor vele jaren, indien al haalbaar en vooral betaalbaar. Het aantal ingrijpende renovaties ligt dan ook laag. 

Jan Rosenow, medeauteur van de vrij downloadbare paper Fabric first: is it still the right approach, stelt in die publicatie dat de bouwschil altijd van het grootste belang is en blijft, maar bij renovaties in veel gevallen een warmtepomp zou kunnen worden geplaatst om het energiesysteem van het gebouw te decarboniseren — al zijn de dure elektriciteitsprijzen in België niet bepaald een hulp.   

Zijn belangrijkste stelling is dat we zo de transitie aanzienlijk kunnen versnellen. De cijfers in de studie zijn specifiek voor het VK, maar de resultaten zijn breed extrapoleerbaar volgens de auteurs. 

Zaak is van de mogelijkheden gebouw per gebouw te bekijken en dan te bepalen welke strategie het voordeligst is.

Lees de volledige paper.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten