Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

"Mensen houden van lokaal"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week vuurden we onze vragen af op Daan en Yves De Glas van familiebedrijf DDG uit Leuven. Ze zijn de tweede generatie in een bedrijf dat bestaat sinds 1979. DDG produceert, installeert en onderhoudt houtkachels en -inbouwhaarden aangesloten op het centrale verwarmingssysteem.

CEO Daan & Yves
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Daan & Yves De Glas: Dat is zonder twijfel het Internet of Things, kortweg IoT. Het zal onze manier van wonen en leven ingrijpend beïnvloeden, op een goede manier. Je moet IoT zien als een intelligente bron die de vinger aan de pols houdt en tijdig doorgeeft wanneer een toestel bij je thuis een interventie nodig heeft.
IoT kan ook gewoon feedback geven over gebruik en verbruik. Handig, want dankzij IoT komen zaken aan het licht die je zelf niet ziet of kunt zien. Denk aan een onderdeel dat dreigt defect te gaan of gebruik dat een negatieve impact op het milieu heeft.
Hoe maken we zo’n intelligent systeem ook mogelijk voor onze houtkachels en -inbouwhaarden? Dat zijn we nu volop aan het onderzoeken. Je mag er dus op rekenen dat een volgende generatie van onze toestellen via IoT niet alleen voor gebruikers thuis maar ook voor onze eigen service-unit nuttige informatie zal verzamelen. Mensen zullen nog zuiniger stoken en wij kunnen voor service nog sneller op de bal spelen.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen, wegen, bruggen, … straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Daan & Yves: Niets is nog voor de eeuwigheid: isolatie wordt beter, technieken in huis duurzamer, grondstoffen duurder … Daarom geloven wij in de circulaire economie, waar wij in de toekomst nog meer op willen inzetten. Bouwen met een beter, zuiniger gebruik van hulpbronnen, dat is waar onze houtkachels en -inbouwhaarden een interessante rol te spelen hebben. Bovendien komt het consumenten in deze tijden van dure energie ook nog eens budgettair goed uit.
 
Wat heeft de viruscrisis u geleerd over uw bedrijf?
Daan & Yves: Wat de coronacrisis ons leerde is dat wanneer restaurantbezoek, reizen, shoppen, … niet meer kan, mensen meer gaan investeren in hun bubbel. We zagen dit fenomeen niet enkel bij ons maar ook in de toegenomen verkoop van zwembaden, renovatie van keukens en badkamers, … Tegelijk merkten we ook dat ze in moeilijke tijden bedrijven die hier produceren een warm hart toedragen. Het leek wel een natuurlijke reflex bij geïnteresseerden die ons om informatie vroegen. Vroeger communiceerden we natuurlijk ook al dat onze toestellen 100% in België geproduceerd worden, maar sinds de pandemie hebben we dat extra in de verf gezet.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf en uw sector?
Daan & Yves: Onze grootste uitdaging is personeel vinden: vakkundige mensen die passen bij de cultuur van ons bedrijf. We krijgen met moeite onze vacatures ingevuld. Dat is dé uitdaging voor iedereen in onze sector. We doen bijzonder veel inspanningen om onze mensen de beste werkomstandigheden aan te bieden. Want medewerkers verliezen, daar krijgen we koude rillingen van. Niet goed voor een bedrijf dat verwarmingsoplossingen aanbiedt …
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouw?
Daan & Yves: Eén goede raad? Kies iets waarvoor je passie hebt én iets dat je de drive geeft om vakmanschap neer te zetten waar je trots op bent, én iets waar je de discipline voor aan de dag kan leggen om ook vol te houden als het eens wat moeilijker gaat. Daarnaast is metaalbewerking natuurlijk een zéér verstandige keuze. Net als bij installateurs, loodgieters, elektriciens, … is er steeds meer vraag naar mensen die er hun metier van willen maken.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten