Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Minder comfort door stijgende energiekosten

Uit een recente enquête van Ketchum in opdracht van Velux blijkt dat de stijgende energiekosten een effect hebben op het comfort van de Belgen. 34% geeft aan niet te weten waar te beginnen om hun huis efficiënt te verwarmen, 62% heeft deze winter extra lagen aangetrokken om zich warm te houden, 75% wil hun huis energie-efficiënter maken.

Velux Enquête
Velux

De resultaten van deze nieuwe studie onthullen hoe sterk de temperatuur een invloed heeft op het wooncomfort thuis. Het is niet verrassend dat de stijgende energie- en woonkosten daar een grote rol in spelen en dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om hun huis aangenamer en energie-efficiënter te maken zonder zich in te schulden te werken. Bijna een kwart (23%) van de Belgen geeft aan dat het omwille van de energiekosten moeilijk is om zich thuis comfortabel te voelen. Slechts 12% is van mening dat het binnenklimaat in hun woning heel vaak de ‘perfecte temperatuur’ heeft. Voor bijna een derde (29%) is dit ‘soms’, en voor 7% is het zelfs ‘zelden’ of ‘nooit’ het geval. De drie belangrijkste factoren voor een optimaal comfort in een woonkamer zijn de temperatuur (70%), natuurlijk licht (59%) en een minimum aan lawaai (36%). Deze cijfers variëren echter naargelang de leeftijd van de respondenten: 55-65-jarigen kiezen veel vaker voor temperatuur (77%) en natuurlijk licht (67%) als belangrijke factoren, tegenover respectievelijk 65 en 55% bij  personen onder de 35 jaar. Deze groep vindt dan weer meer comfort in aantrekkelijke geuren (25 tegen 21% gemiddeld) en comfortabele texturen/stoffen (19 tegen 16% gemiddeld).

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten