Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Nieuwe generatie energie-efficiënte koelers

Onder de naam Blue e+ brengt Rittal een compleet nieuwe generatie koelers op de markt. Naast de hogere energie-efficiëntie, waarbij energiebesparingen tot 75% mogelijk zijn tegenover de bestaande koeloplossingen, munten de apparaten ook uit inzake flexibiliteit, veiligheid, rentabiliteit en handling.

koelers hoofdfoto
Om de energie-efficiëntie aanzienlijk te verhogen, zet Rittal bij haar nieuwe generatie koelers Blue e+ eerst en vooral in op een innovatief, gepatenteerd hybrideprocedé. Dit procedé werkt met een combinatie van een compressor en een ‘heat pipe’ die voor passieve koeling zorgt. De compressor treedt pas in werking wanneer de passieve koeling niet meer toereikend is. Hierdoor daalt het energieverbruik aanzienlijk in vergelijking met dat van een traditionele oplossing. Door de hoge energie-efficiëntie van de nieuwe koelers zijn volgens de eerste testresultaten besparingen tot 75% mogelijk.

Bij de ontwikkeling werd echter ook op andere vlakken bijzondere aandacht besteed aan de efficiëntie en flexibiliteit. Zo zijn dankzij het gepatenteerde meerspanningsvermogen alle apparaten compatibel met de wereldwijd gebruikelijke netten. Het mogelijke bereik voor de voedingsspanningen gaat van 110 V (één fase) tot 480 V (drie fasen) bij netfrequenties van 50 Hz of 60 Hz.

Procesveiligheid

Dankzij de constant geregelde koeling vervalt voor alle componenten in de schakelkast de zogenaamde ‘Thermal Stress’. Constante temperatuurschommelingen, zoals het geval is bij een klassieke on/off-regeling, behoren tot het verleden. Daardoor verhoogt niet alleen de levensduur van de koelcomponenten, maar ook die van de schakelkastcomponenten. Dat levert in zijn geheel een hogere procesveiligheid op. De Blue e+-toestellen dekken een vermogensbereik tot 6.000 Watt (voordien maximum 4.000 Watt) en zijn geschikt voor toepassing bij temperaturen van -30° tot +60° C.

Het nieuwe grafische aanraakdisplay biedt in één oogopslag alle relevante informatie. Standaard communicatiepoorten zorgen voor een eenvoudige verbinding met de productiemachines. Bovendien maken verschillende protocollen zoals CAN-bus of Modbus TCP een real time datatransfer mogelijk via de CAN- respectievelijk Ethernet-poort. De NFC-poort (Near Field Communication) zorgt voor een eenvoudige parametrisatie van meer toestellen via een NFC-compatibele smartphone.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten