Omdat de inhoud van het AREI niet meer afgestemd was op recente trends en evoluties in elektrische installaties, lanceerde de FOD Economie in 2013 een aanvraag om het reglement grondig te herschrijven, in harmonie met de Europese normalisatiedocumenten. “Deze taak werd toegewezen aan Vinçotte en Wolters Kluwer. Eind oktober vorig jaar werd het vernieuwde AREI in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Vanaf deze maand worden alle wijzigingen van kracht, waardoor ons land aansluiting vindt bij Frankrijk, Nederland en Duitsland – die deze hervorming al eerder doorvoerden”, zegt Geert Verschueren, manager Normalisatie bij Legrand.
Een grondige update van het AREI was nodig omdat het reglement in de loop der jaren was uitgegroeid tot een onoverzichtelijk kluwen van teksten en addenda. Dankzij een grondige herstructurering sluit de wetgeving beter aan bij de Europese normen. Het vernieuwde AREI integreert ook nieuwe technologieën en toepassingen in de wetgeving. De teksten worden ook overzichtelijker, leesbaarder en dus gebruiksvriendelijker.
Drie boeken
“Tot nu toe bestond het AREI uit één boek. Vanaf nu wordt het reglement opgesplitst in drie boeken. Boek 1 behandelt installaties op laagspanning en zeer lage spanning, boek 2 verwijst naar installaties op hoogspanning en boek 3 behandelt installaties voor het transport en de distributie van elektrische energie. Elk boek bestaat uit negen delen, figuren en tabellen”, vertelt Philippe Cotton, expert Electricity Academy bij Vinçotte.
Op inhoudelijk vlak is de toepassing van nieuwe technologieën in de wetgeving een belangrijke stap voorwaarts. “Voorbeelden hiervan zijn laadpalen voor elektrische wagens, intelligente woningen, selectieve differentieelschakelaars of op afstand geschakelde differentieels. Die laatste toepassing was de voorbije weken erg actueel vanwege de lockdownmaatregelen, met bijvoorbeeld de tweede verblijven die verboden toegang waren voor hun eigenaars”, aldus Geert Verschueren.
In het nieuwe reglement staan voorzorgsmaatregelen tegen brand extra in de kijker. “In de nieuwe onderafdeling 4.3.3.7 vindt elke professional in de sector een reeks nieuwe verplichtingen die opgelegd worden aan elektrische installaties om brand te voorkomen. Daarbij valt onder andere het verplichte gebruik op van halogeenvrije producten in publieke ruimtes met meer dan 50 personen”, licht Geert Verschueren verder toe.
Het gebruik van halogeenvrije oplossingen zorgt ervoor dat bij brand in een publieke ruimte minder giftige en donkere rookgassen vrijkomen. Hierdoor blijven de noodsignalisatie en evacuatiewegen steeds zichtbaar.