Studie vergelijkt impact zonwering met gebruik airconditioning
Slimme zonwering kan het energieverbruik voor airco in Europese gebouwen tegen 2050 tot 60% doen dalen. Zo kan tot 100 miljoen ton CO2-uitstoot vermeden en 285 miljard € bespaard worden. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Guidehouse die als eerste de impact van zonwering vergelijkt met het gebruik van airconditioning in gebouwen.
Klimaatverandering gaat hand in hand met hogere temperaturen en langere, intensere hittegolven. Gebouwen die airconditioning nodig hebben, zullen naar schatting met 60% stijgen. Guidehouse, die als adviseur optreedt voor openbare en commerciële markten over de hele wereld, analyseerde in zijn studie de impact van zonwering versus het gebruik van airconditioning in gebouwen.
De simulaties en de verschillende scenario’s liegen er niet om: als slimme zonwering wordt gebruikt als eerste maatregel vóór actieve koeling (voorkeursscenario), dan kunnen we de groei van gebouwen die airconditioning nodig hebben stoppen tussen nu en 2050.
Volgens ES-SO (European Solar Shading Organisation), de overkoepelende organisatie van de Europese zonweringindustrie, bewijst de studie de dringende nood aan geautomatiseerde zonwering om gebouwen klimaatbestendiger en energiezuiniger te maken. ES-SO ijvert dan ook voor een verplichting binnen de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD).
ES-SO is ervan overtuigd dat geautomatiseerde zonwering de beste verdediging is tegen klimaatverandering en een structureel deel van de oplossing kan zijn. Op basis van de resultaten van de Guidehouse studie dringt de koepelorganisatie er bij EU-beleidsmakers op aan om in de EPBD zonwering verplicht te stellen, als eerste oplossing – dus vóór actieve koeling zoals airconditioning – in de strijd tegen oververhitting.
"Gebouwen zijn vandaag de grootste energieverbruikers in Europa. Ze verbruiken 40% van onze energie en zijn verantwoordelijk voor 36% uitstoot van broeikasgassen. De Guidehouse studieresultaten zijn ronduit indrukwekkend, met een potentiële energiebesparing tot 60% voor koeling van gebouwen tegen 2050. Dit onderzoek toont aan dat er geen ruimte is voor uitstel en dat zonwering de eerste oplossing moet worden in de strijd tegen oververhitting in gebouwen”, zegt Anders Hall, voorzitter van ES-SO.
De potentiële bijdrage van zonwering aan de Europese Green deal is enorm, stelt ook Shady Attia, professor in duurzame architectuur en bouwtechnologie aan de Universiteit van Luik.
"Vandaag is minder dan 50% van de gebouwen uitgerust met zonwering, waarvan een groot deel niet geautomatiseerd is. De resultaten van de Guidehouse-studie bevestigen mijn overtuiging dat zonwering een veel betere oplossing is dan airconditioning voor onze planeet, en dat we dringend rekening moeten houden met geautomatiseerde zonwering om gebouwen klimaatbestendiger en energie-zuiniger te maken”, aldus prof. Attia.
ES-SO is een koepelorganisatie voor de professionele sectorverenigingen van de zonwering- en rolluikindustrie, hoofdzakelijk gevestigd in EU-lidstaten. De vzw naar Belgisch recht promoot de positieve impact van zonwering op het beheer van het binnenklimaat. De Europese zonweringssector stelt meer dan 450.000 mensen tewerk in de 27 lidstaten en is goed voor een jaarlijkse omzet van meer dan 22 miljard €. ES-SO is gevestigd in Zaventem.