Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Thorpark krijgt warmte- en koudenet van de vijfde generatie

Binnenkort wordt op de site van EnergyVille in Genk het eerste thermische netwerk van de zogeheten vijfde generatie aangelegd. Daarmee zullen de bestaande en toekomstige gebouwen op de site duurzaam verwarmd en gekoeld kunnen worden op basis van ondiepe geothermie. Bovendien zullen de gebouwen restwarmte en -koude kunnen uitwisselen. Het modulaire karakter laat verdere groei en ontwikkeling van het netwerk toe. Het slimme beheer zorgt er voor dat afnemers warmte en koude ‘as a service’ krijgen aangeleverd.

Thorpark krijgt warmte- en koudenet van de vijfde generatie
EnergyVille / Thorpark

De meeste warmtenetten die vandaag worden aangelegd zijn centraal georganiseerd, met één of hoogstens een paar centrale energiebronnen. Bovendien leveren ze vooral warmte aan, waardoor afnemers voor hun koeling vaak een beroep moeten doen op andere energieoplossingen. Deze traditionele warmtenetten zijn doorgaans niet voorzien op upgrades of uitbreiding. Het thermische netwerk dat de komende jaren wordt aangelegd op Thorpark in Genk, de thuisbasis van EnergyVille, kent een andere aanpak. Het lage-temperatuurnet (ook wel ‘ambient loop’ genoemd), dat door VITO/EnergyVille wordt ontworpen en dat CollecThor werd gedoopt, zal er behalve warmte ook koude leveren. De warmte en koude komen uit de ondergrond, waar de thermische energie wordt opgeslagen in aquifers (ATES) op een diepte van 65 tot 85 m en vervolgens, in functie van de vraag, zal worden opgepompt. De ATES-systemen zitten verspreid over het hele net en worden aangeboord naargelang het netwerk groeit in aantal gebruikers. De stad Genk voorziet bewust geen gasleiding naar de nieuwe gebouwen op de Wetenschapscampus.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten