Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Verkoop van warmtepompen pakt scherpe duik

De verkoop van warmtepompen maakt een sterke duik. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling voor onze klimaatdoelstellingen. Toch blijft de sector hoopvol en verwacht ze dat de verkoop van warmtepompen zich vanaf het vierde kwartaal van 2024 zal stabiliseren.

BKBC - 2024-09-24T151626.700
Climafed

In de eerste zes maanden van 2024 kende de verkoop van cv-ketels op olie en gas een stijging van 8% in vergelijking met 2023. Daarentegen is de verkoop van warmtepompen in dezelfde periode met maar liefst 50% gedaald. Concreet betekent dit dat er 7.650 meer cv-ketels zijn verkocht, terwijl de verkoop van warmtepompen met 13.600 exemplaren is gedaald. 

"Als we onze klimaatdoelstellingen willen halen en onze gebouwen tegen 2050 volledig fossielvrij willen verwarmen en koelen, moeten we juist een omgekeerde trend zien," zegt Christophe Leroy, voorzitter van Climafed, de Belgische federatie van klimaattechnologieën. "Laten we niet vergeten dat een warmtepomp ongeveer vier keer minder energie verbruikt dan een ketel op gas of stookolie."

Om ervoor te zorgen dat de warmtepomp goedkoper is in gebruik dan een fossiele ketel, zou elektriciteit per kWh slechts 2,5 keer duurder moeten zijn dan stookolie en gas.

Toch blijft de sector hoopvol. Naar verwachting komt er eindelijk een taxshift waar de sector al lang om vraagt. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten