Warmtepomp kan energietransitie bij renovatie versnellen
Vanaf 2025 wordt het verplicht om nieuwbouwprojecten uit te rusten met fossielvrije warmteoplossingen, zoals warmtepompen, toch blijven renovaties ver achter. InfoWarmtePomp, het infoplatform van de Belgische warmtepompassociatie, wijst op een gebrek aan kennis en bewustzijn over de mogelijkheden van warmtepompen als een belangrijke oorzaak van de achterstand.
Volgens recente cijfers kiest al 62% van de Vlaamse nieuwbouwprojecten voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. De grootste uitdaging ligt in het versnellen van de transitie binnen het bestaande woningbestand. “De warmtepomp biedt een uitstekende oplossing", aldus Patrick O van InfoWarmtePomp. “Er ontbreekt echter nog te vaak kennis over de flexibiliteit en het brede scala aan mogelijkheden die warmtepompen bieden."
Voor goed geïsoleerde woningen zijn lucht/water- en water/water-warmtepompen uiterst efficiënte oplossingen. “Bij renovaties biedt het gebruik van een collectieve aardsonde veelbelovende kansen voor de toekomst. Indien de woning beschikt over vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren, is lucht/water een geschikte optie.”
Ook lucht/lucht-warmtepompen, die vaak enkel gezien worden als airco's, worden nog veel te veel onderschat als volwaardige verwarmingsoptie voor bestaande woningen zonder watervoerende verwarmingssystemen. Daarnaast biedt de klassieke hybride installatie, een combinatie van een warmtepomp en een bestaande cv-ketel, een tussenoplossing voor woningen die nog niet volledig geschikt zijn voor een warmtepomp.
De tijdelijke btw-verlaging naar 6% biedt een extra stimulans voor particulieren om warmtepompen te installeren.