Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

HVAC

Zonne-energie via gevel of balkon

Wie in een appartementsgebouw woont, heeft zelden de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren. Het Nederlandse bedrijf Zigzagsolar ontwikkelde een architectonisch systeem waarmee deze bewoners toch zonne-energie kunnen winnen. Het balkonsysteem maakt het niet alleen mogelijk om elektriciteit te winnen die direct naar de meterkast kan worden geleid, maar verhoogt tevens de uitstraling en de esthetische waarde van het gebouw. Het combineert de voordelen van een pv-systeem en een architectonische gevel.

Zonne-energie via gevel of balkon

Het architectonische zonnebalkon voorziet een compleet balkonhek van geïntegreerde zonnepanelen. Ze zijn rechtstreeks aan te sluiten op een wandcontactdoos; een leidingwerk door de woning naar de meterkast is niet nodig. Bij een gezamenlijk project moeten vaak ook vele kabels worden getrokken naar vele verschillende omvormers. Omdat er een directe koppeling kan worden gemaakt met de meterkast is het rendement hoger. Het complete modulaire systeem kan snel worden gemonteerd en is volledig van buitenaf te plaatsen. Ideaal is de combinatie met een balkonrenovatie. Het concept is ook toepasbaar in galerijen.

Het systeem biedt tevens een oplossing voor gebouwen waarvan het dak niet of minder geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Zigzagsolar ontwikkelde eerder al een gevelsysteem om zonne-energie op te wekken. Het bedrijf ziet zonnepanelen niet alleen als elektriciteitsopwekkers, maar ook als kunstobjecten. Net als in het gevelsysteem zijn ook bij het balkonsysteem allerlei decoratieve materialen zoals aluminium, trespa, hout of staal toe te passen.

Creatieve kansen

De ontwikkelaars wijzen op de mogelijkheden om flatgebouwen te verfraaien en de creatieve kansen voor architecten te verhogen. De ontwerpmogelijkheden zijn talrijk omdat gebruik kan worden gemaakt van zowel verborgen pv-panelen gericht naar de zon als van decoratieve reflectiepanelen die gericht zijn naar de omgeving. Het systeem kan de appartementen voorzien van een specifieke identiteit per balkon. Dat bevordert de herkenbaarheid en kan de communicatie met andere bewoners verbeteren.

Voor het onderhoud en de schoonmaak van de gevel wordt slimme engineering ingezet. Het opsluitprofiel aan de voorkant van het pv-paneel dient tevens als stootrand bij de inspectie, het onderhoud en de schoonmaak. De technologie wordt gebruikt voor een solide gevelmontagesysteem, gebaseerd op bevestigingstechnieken van aluminium gevelcassettes. Om een vlakke achterconstructie te garanderen en een eenvoudige installatie mogelijk te maken worden horizontale en verticale profielen gebruikt.

Het 'zigzaggende' systeem is toepasbaar op de gevel van een gebouw met iedere denkbare esthetische gevelafwerking. Op de bovenzijde van het systeem bevinden zich zonnecellen en aan de zijkant staat de gevelafwerking. Deze laatste reflecteert ook een deel van het licht naar beneden op de pv-cel, wat de opbrengst tot 126% verhoogt. Dankzij deze reflectie werkt Zigzagsolar ook heel efficiënt bij laagstaande zon, in tegenstelling tot klassieke zonnepanelen die juist dan minder energie leveren.

Consortium

Met de ambitie om energieneutraal of zelfs energieleverend te bouwen, heeft het consortium ZonneGevel een techniek ontwikkeld voor de verticale toepassing van fotovoltaïsche cellen. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om zonnepanelen te integreren in gevels van woningen, kantoren en andere gebouwen. Dit biedt nieuwe opties voor de oogst van zonne-energie. Rendement en een fraaie vormgeving zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Na een intensief ontwikkelingstraject is het consortium nu zo ver dat de eerste tests in de praktijk gedaan kunnen worden. Het consortium is op zoek naar testlocaties.

Heijmans was het eerste bouwbedrijf dat zich vorig jaar aansloot bij het consortium ZonneGevel. De eerste concepten die worden getest zijn Solowall en Zigzagsolar. Solowall biedt een oplossing voor de integratie van zonnepanelen in verticale gevels. De Zigzagsolar-gevel biedt door haar unieke uitstraling een ultieme ontwerpvrijheid voor esthetisch aantrekkelijke gevels die energie opwekken zonder dat de zonnepanelen prominent zichtbaar zijn.

'De potentie is groot als je bedenkt hoeveel vierkante meter gebouwgevel in Nederland nog ongebruikt is. We zien in de toekomst grote kansen bij nieuwbouwprojecten maar zeker ook bij renovatieprojecten waarbij opdrachtgevers zoeken naar een nieuw uiterlijk van hun gebouw en tegelijkertijd willen verduurzamen. De resultaten van de testen worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de concepten tot volwassen producten die marktgeschikt zijn', verklaart Dick Timmermans, business development manager bij Heijmans.

ZonneGevel wordt als tenderproject binnen de TKI Solar Energy uitgevoerd en wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken. In het consortium zijn SCX Solar en Wallvision verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Solowall en Zigzagsolar. Bij de productie hiervan zijn Heliox en Polyplastics betrokken vanwege hun specifieke productkennis. Daarnaast wordt een beroep gedaan op kennis van TNO, Hogeschool Zuyd, ECN, W/E adviseurs en SGS/Intron en de bouwervaring van Heijmans. Praktijktests worden verricht bij het Solar Energy Application Centre (SEAC).

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten