Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

In -en aankoop

Dalende betaalbaarheid van woning laat zich voelen op de huurmarkt

De gemiddelde huurprijs steeg vorig jaar met 37 euro. Dat is opvallend meer dan de voorbije jaren. Dat blijkt uit de nieuwe Huurbarometer die de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) in samenwerking met Korfine publiceert en de huurprijsevolutie sinds 2018 in kaart brengt. De eerste indicaties geven aan dat de stijging van de huurprijzen in 2023 hoger blijft dan gemiddeld. Voor de ongeveer 3.000 huurcontracten die dit jaar in werking traden, bedraagt de gemiddelde huurprijs van 844 euro. Dat is nu al 29 euro of 3,6% meer dan in 2022. De vastgoedsector verwacht in 2023 dan ook bovengemiddelde stijgingen.

Dalende betaalbaarheid van woning laat zich voelen op de huurmarkt

Vorig jaar was een atypisch jaar voor de Vlaamse huurmarkt. Voor het eerst sinds vele jaren werden nieuwe verhuringen minder snel duurder dan lopende huurcontracten. Normaal gezien is die trend altijd omgekeerd. De inflatie bedroeg 10% tot 11%, terwijl nieuwe verhuringen in 2022 ‘slechts’ 4,7% duurder waren. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen steeg van 778 euro in 2021 tot 815 euro vorig jaar.

Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie om te huren. Dat is voor alle woningtypes het geval. Tegenover 2021 is Vlaams-Brabant ook de provincie waar de huurprijzen met 5% het meeste toenamen. De huurprijzen voor appartementen hebben nu in alle provincies de klip van 700 euro overschreden. In Antwerpen betaal je ondertussen meer dan 800 euro voor een appartement, in Vlaams-Brabant nadert de grens van 900 euro. Bekijk je het over een periode van vijf jaar, dan zijn Antwerpen en Leuven niet de snelste groeiers, noch in percentage, noch in absolute prijzen. We zien vooral dat steden als Brugge, Genk, Hasselt en Turnhout duurder worden. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten