Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

In -en aankoop

Ongeziene stormloop op steeds krappere Vlaamse huurmarkt

De koopmarkt in het vastgoed koelt af, maar de huurmarkt blijft verder verhitten. Dewaele Vastgoedgroep stelt een enorme toename vast van het aantal kandidaat-huurders, met vorig jaar 33% meer aanvragen voor evenveel panden. “We zien voor een huurwoning tegenwoordig tot zes keer meer gegadigden opdagen dan voor een koopwoning. In de centrumsteden zien we voor één pand soms tot 80 kandidaat-huurders verschijnen”, zegt Filip Dewaele.

Ongeziene stormloop op steeds krappere Vlaamse huurmarkt (3)

De gemiddelde prijs van een huurcontract voor een woning dat vorig jaar in Vlaanderen werd afgesloten, bedraagt 887 euro per maand of 1,8% meer dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van een nieuw huurcontract voor een appartement, waarvan er opvallend meer een EPC met A-label hebben, bedraagt vandaag 753 euro of 4,5% meer dan begin 2022.

Ongeziene stormloop op steeds krappere Vlaamse huurmarkt (2)
Ongeziene stormloop op steeds krappere Vlaamse huurmarkt (1)

“Het is niet omdat er meer kandidaten zijn, dat die ook allemaal over een hoger budget beschikken. Wel zien we dat steeds meer tweeverdieners de koopmarkt momenteel links laten liggen en op de huurmarkt belanden. Vooral alleenstaanden krijgen het door de almaar hogere huurprijzen en hogere leefkosten ook op de huurmarkt steeds moeilijker om een woning te vinden.

“Helaas zijn er voor hen, gezien de krappe vastgoedmarkt, weinig alternatieven. De overheid zal meer moeten inzetten op sociale huisvesting en een beter investeringsklimaat om verhuren aantrekkelijker te maken. Het beleid zou een verschil moeten maken tussen wie een tweede verblijf aankoopt als vakantiewoning en wie een aankoop doet om die permanent te verhuren en dus een maatschappelijk doel dient”, besluit Filip Dewaele.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten