Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

In -en aankoop

Stijgende woningprijzen in België overtreffen buurlanden

De woningprijzen in België stegen het afgelopen jaar sneller dan in Frankrijk en Duitsland. Onderzoek van Immoweb en AVIV Group toont dat België met +5,6% de grootste prijsstijging van de drie landen kent. In Frankrijk stegen de prijzen met 4,6%, terwijl in Duitsland de prijzen vorig jaar zelfs daalden (-0,7%). Eind vorig jaar bedroegen de gemiddelde rentevoeten in België, Frankrijk en Duitsland respectievelijk 3,4%, 2,5% en 4%. Als gevolg van de stijgende prijzen ligt de huidige vastgoedkoopkracht in ons land (83 m² voor de loonindexering) onder het historisch gemiddelde van de voorbije 45 jaar (102 m²), waardoor de markt onder druk staat. Immoweb voorspelt in ons land en Frankrijk dit jaar een marktvertraging, maar geen instorting.

Stijgende woningprijzen in België overtreffen buurlanden

De daling in Duitsland is opvallend, maar de gemiddelde prijzen stegen er de voorbije vijf jaar veel sterker dan in België of Frankrijk. “In vergelijking met Duitsland en Frankrijk zijn de prijzen in België lager. Dat uit zich in een hogere koopkracht in ons land. De indexering van de lonen heeft bovendien een beschermende rol voor de vraag die de vastgoedmachine in België blijft voeden”, zegt Jonathan Frisch, vastgoedeconoom van Immoweb.

Franse en Belgische gezinnen beschouwen onroerend goed als een veilige investering. Het bezit van een woning blijft een gewild doel voor 71% van de Belgische en 65% van de Franse gezinnen. In Duitsland wordt de vastgoeddynamiek gedreven door de huurmarkt, meer dan 50% van de gezinnen zijn huurders, waardoor deze gevoeliger lijken voor veranderingen op de koopmarkt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten