Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

In -en aankoop

Woningen in Vlaanderen worden peperduur

Nu de hypothecaire rente ruim de 3% is overschreden, is de aankoop van een woning een stuk duurder dan de afgelopen jaren. Voorts vergt ook de renovatieverplichting bijkomend budget. Het beschikken over eigen middelen is stilaan een must geworden en de inkomensvereisten lopen steeds hoger op. De vastgoedmarkt in Vlaanderen is immers atypisch in Europa. Overal kennen de vastgoedprijzen momenteel een dalende trend, terwijl in Vlaanderen de prijzen blijven stijgen. Volgens Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen, is de inelasticiteit van onze vastgoedmarkt de boosdoener. Dat betekent dat het aanbod de vraag onvoldoende kan volgen. Bovendien maakt het ruimtelijk beleid de bouwgrondprijzen nog duurder. Dat weegt op de kostprijs van onder andere de gewenste verdichtingsprojecten. Daarom vraagt Embuild Vlaanderen aan de Vlaamse overheid om een multidisciplinair monitoring comité op te richten dat de parameters voor betaalbaar wonen opvolgt en met aanbevelingen het beleid tijdig kan bijsturen.

Woningen in Vlaanderen worden peperduur

Volgens de Notarisbarometer kost een woonhuis in Vlaanderen gemiddeld bijna 350.000 euro. Voor een appartement is dat bijna 270.000 euro. Wie een woning wil kopen van pakweg 300.000 euro, moet minimaal om en bij de 4.000 euro netto verdienen. Daarnaast dien je te beschikken over 65.000 euro aan eigen middelen en is het slim om nog extra budget te voorzien voor een energetische renovatie. Aan een rente van 3% heb je dan een hypothecaire leenlast van ongeveer 1.300 euro, berekende Embuild Vlaanderen. Intussen zet het nieuwe Beleidsplan Ruimte in op minder voorziene ruimte voor wonen en op een grootschalige verdichtingsoperatie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten