Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

122 miljoen euro extra stroomt naar Vlaamse riolen

Om de waterkwaliteit in Vlaanderen zo snel mogelijk te verbeteren investeert de Vlaamse overheid 122 miljoen euro in 183 rioleringsprojecten.

Ontwerp zonder titel (5)
Adobe Stock

De rioleringsgraad in Vlaanderen bedraagt op dit moment 88%. Het gevolg is dat nog te veel ongezuiverd afvalwater wegstroomt naar de waterlopen. Dat is mede de oorzaak dat slechts 1 van de 195 waterlopen in Vlaanderen in goede staat is. 

De investering in rioleringsprojecten is bedoeld om daar iets aan te veranderen. “Vlaanderen is zelf geen rioolbeheerder en kan dus enkel de lokale besturen financieel ondersteunen zodat investeringen sneller plaatsvinden”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. 

Elke gemeente in Vlaanderen kon in aanmerking komen voor maximum twee projecten. 183 projecten over 129 gemeenten werden geselecteerd.

De meeste investeringen zullen gaan naar de uitbouw van rioleringen en ook individuele zuiveringsprojecten werden opgenomen. Daarbij ligt de focus op de verbeteringen van de waterkwaliteit en het verhogen van de zuiveringsgraad. Rioleringsprojecten die enkel bestaande riolen vernieuwen kwamen in deze ronde niet in aanmerking. Dat heeft tot gevolg dat het milieurendement van de investeringen nooit eerder zo hoog lag. Bijkomend zal het afvalwater van maar liefst 8.700 gezinnen of 19.900 Vlamingen gezuiverd worden. Daarmee ligt het milieurendement ook dubbel zo hoog als vorig jaar.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten